Bisericile fortificate de lângă Brașov te ajută nu numai să cunoști mai bine acest oraș minunat, ci și să ai parte de o lecție interesantă de istorie alături de o călătorie în natură. Prejmer și Harman sunt repere care trebuie să se regăsească în itinerariul oricărui turist, dar și brașovenilor care vor să se bucure de puțină liniște, departe de aglomerația din Piața Sfatului.
Traseul bisericilor fortificate din Transilvania se întinde pe nu mai puțin de 105 km, numărând peste 150 de biseri săsești, cele mai multe fiind situate în zona Brașovului. Sunt reprezentative în acest sens bisericile Harman și Prejmer, despre care puțină lume știe faptul că se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Biserica fortificată din Harman este situată la numai zece kilometri de estul Brașovului, fiind menționată documentar în 1240. A fost construită pe baza unei vechi bazilici romane din secolul al XII-lea și, deși a fost supusă mai multor asedieri și incendieri, nu a fost niciodată cucerită. Atât urmele picturilor murale, cât și ferestrele sunt cele originale, iar turnul său are cea mai mare înălțime din Țara Bârsei. Trebuie menționată orga în stil baroc care încă funcționează, ce a fost construită de doi meșteri locali, precum și potirul din argint aurit, o piesă remarcabilă din dotarea liturgică a bisericii. O caracteristică a bisericii este reprezentată de băncile lipsite de spătar, destinate femeilor, ce datează din 1753.
Biserica fortificată din Prejmer, situată la 12 km de Brașov, a fost construită în anul 1212 de către cavalerii teutoni, fiind cea mai mare și cea mai bine conservată dintre bisericile fortificate din sud-estul Europei (este singurul obiectiv turistic care a primit trei stele Michelin pentru conservare), dar și cea mai bine conservată. Prima atestare documentară este tot din anul 1240, la 15 ani după ce Cavalerii Teutoni au fost alungați, când edificiul a fost preluat de cistercieni care au finalizat construcția în stil gotic burgund, fortificația urmând a fi ridicată în secolul al XV-lea. Rolul cetățenii țărănești din jurul bisericii consta în protejarea comunității săsești, interiorul său având forma unei fagure, cu încăperi pentru fiecare familie. Grație sistemului de înmagazinare al proviziilor, puteau să supraviețuiască până la 6 luni unui asediu. În urma restaurării de care a beneficiat în intervalul 1960-1970 și-a recăpătat forma inițială. Dintre acestea s-au păstratu un număr de 272 de încăperi, iar în biserică poate fi admirat cel mai vechi triptic din Transilvania, datat între 1450-1460.
Sperăm că v-am făcut curioși să vă aventurați într-o plimbare de weekend sau, de ce nu, să porniți într-o scurtă incursiune montană dacă veniți din alt oraș. Zidurile groase ale cetăților, care au jucat un rol important în apărarea Transilvaniei de invaziile străine, ascund multe povești nespuse, care cu siguranță vă vor fascina.