Ce trebuie sa tii cont la achizitia unui imobil.
Ce da valoarea unui imobil?
De ce Coresi Avantgarden?
Achiziția unei locuințe este întotdeauna o decizie emoțională. Și este firesc să fie așa pentru că nu vorbim doar de o proprietate imobiliară, ci de un loc care va deveni acasă, un loc unde vei petrece momente importante împreună cu cei dragi și unde vei crea amintiri. Bucuria de a achiziționa un imobil propriu poate fi atât de mare, încat ar putea să altereze obiectivitatea și imparțialitatea de care ar trebui să dai dovada.
Indiferent cât de amplă este lista de argumente care înclină decizia asupra unui imobil sau altul la momentul achiziției, priveste în perspectivă și la valoarea proprietății în timp. Pentru a lua o decizie pe care să nu o regreti mai târziu, iata câțiva factori de care sa tii cont si și la care să nu faceți compromisuri:
Localizarea imobilului
Localizarea este importantă in primul rand pentru calitatea vieții personale, dar și pentru menținerea și creșterea în timp a valorii imobilului. Proiectele ample sau terenurile bune pentru dezvoltări rezidențiale nu apar în fiecare zi în marile orașe.
Localizarea este deosebit de importantă în momentul în care se dorește re-vânzarea proprietății din diferite motive: relocarea locului de muncă, căsătorie sau divorț, o proprietate cu suprafață mai mare etc. Aceste situații pot apărea foarte ușor de-a lungul timpului. Pentru un imobil situat într-o zonă bună, întotdeauna va fi mai ușor să găsești un cumpărător. Este o regulă simplă. Din acest considerent, înainte de a achiziționa un imobil, analizeaza bine localizarea, zona si orasul in care se afla cartierul vizat.
Este conectată zona bine la transportul public?
Sunt suficiente servicii importante în zonă astfel încat timpul alocat obținerii acestor beneficii să fie cât mai scurt posibil?
Sunt în zonă restaurante, cafenele, magazine alimentare?
Există în apropiere parcuri, zone de relaxare sau de joacă pentru cei mici?
Cât de facil este drumul până la școală, grădiniță, creșă?
Cât de ușor este accesul în interiorul ansamblului rezidențial?
Cât de reprezentativă este zona? Care este renumele?
Multe se mai pot schimba în interiorul unui imobil, îl poți personaliza ori de câte ori dorești, dar localizarea va rămâne aceeași.
Conceptul ansamblului
Drumul spre casă… Până vei păși în interiorul locuinței tale, treci printr-un complex care crează prin însăși natura lui o atmosferă, o vibrație și un zumzet general care generează calitatea locuirii. O locuință nu înseamnă doar câțiva pereți și un acoperiș deasupra capului. Proprietatea trebuie să îndeplinească o serie de criterii care să dea valoare imobilului și să crească calitatea vieții. Recomandarea este ca imobilul să fie parte integrantă într-un ansamblu de locuit care să genereze valoare pentru locuitori, pentru zonă dar si pentru oraș.
Ansamblul ar trebui sa confere calitatea vieții celor care vor locui acolo.
Ce ar trebui să bifezi:
Spațiile verzi au un rol important în imaginea unui ansamblu și în menținerea valorii lui pe piață, dar mai ales pentru calitatea vieții petrecută acasă, după ce ziua de muncă s-a încheiat.
Locurile de joacă sunt necesare și importante pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor.
Holurile trebuie să fie spațioase, iar încăperile luminoase.
Izolarea imobilului trebuie să respecte normativele, să permită un consum redus de energie și implicit costuri mai mici.
Infrastructura în interiorul ansamblului: străzi, alei, piste pentru biciclete.
Terase sau balcoane generoase, în funcție de criteriiile personale.
Locuri de parcare prevazute pentru fiecare imobil in parte.
Profilul dezvoltatorului
Verifica activitatea dezvoltatorului și ce experiență deține pe piață. Viziteaza proiectele anterioare sau cele aflate în derulare, observa activitatea pe șantier dacă locuințele sunt în construcție. Acorda atenție materialelor folosite pentru structura de rezistență dar si pentru toate celelalte lucrari de finisaje.
Renumele și reputația sunt deosebit de importante. Dezvoltatorii educați înțeleg necesitatea transparenței în relația cu beneficiarul și importanța personalului calificat în toate etapele derulării investiției.
Nu te opri la a compara doar metri pătrați sau prețuri între mai multe imobile care prezintă interes, ci pune în balanță toți factorii: experiență, renume, consilier de vânzări dedicat, garanțiile oferite pentru produs, sturctura post-vanzare.
Calitatea și nivelul finisajelor
Calitatea și nivelul finisajelor executate în imobilul dorit pot crește sau scădea costul aferent realizarii unui metru pătrat de construcție, fapt care se va regăsi în prețul final. Acorda timp alegerii finisajelor sau pentru a face estimări corecte, daca produsele pe care le compari au un grad comparabil la nivel de finisaje.
Intreținere și administrare
Orice obiect achiziționat arată bine când este nou. Când vine vorba despre un imobil, atunci vei avea în vedere atât clădirea în care este amplasat, cât și întregul ansamblu rezidențial.
O nouă serie de întrebări la care trebuie să găsesti răspunsuri:
Este racordat la utilități?
Cine se ocupă de imobil după achiziție?
Cum este imobilul administrat? Dar întregul complex?
Întreaba care sunt cheltuielile cu întreținerea, utilitățile, curățenia și paza și fă un calcul al cheltuielilor lunare înainte de a decide achiziția unei locuințe noi.
Dacă dezvoltatorul preia administrarea post-vânzare, acest lucru reprezintă un avantaj pentru beneficiar. Cu siguranță vor exista reguli generale, nu întotdeauna ușor de înțeles sau de respectat de către toți proprietarii. Intreținerea imobilului este însă o activitate importantă, care asigură păstrarea valorii în timp.
Verifica dacă imobilul are certificat și clasă energetică
Certificatul energetic atestă performanta energetica şi detaliază caracteristicile construcției şi ale instalatiilor aferente acesteia. Un apartament de clasa inferioară înseamnă cheltuieli mai mari. Un apartament cu clasa energetică A înseamnă costuri de întreținere mai reduse în timp.
Sursa : www.pretul-zilei.ro