Skip to main content

Brașovul găzduiește primul ansamblu rezidențial românesc proiectat potrivit noilor principii de planificare urbană reunite sub conceptul orașului sfertului de oră. 

Modelul orașului de 15 minute, propus la Brașov de compania Kasper Development în cadrul celui mai amplu proiect de regenerare urbană dezvoltat până acum în România, modelul ar putea fi replicat, pe măsură ce comunitățile tind să se îndepărteze de viteza și agitația marilor orașe în favoarea unor stiluri de viață mai puțin stresante, ecologice și inspirate de natură.

Lansat la începutul acestui an de primarul Parisului, care și-a dorit transformarea ecologică și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a locuitorilor, conceptul orașului de 15 minute a devenit rapid un termen uzual în cercurile profesionale. Totodată, a câștigat și o imensă popularitate publică, în măsura în care răspunde celor mai noi tendințe sociale: după ani în care oamenii au căutat soluții să ajungă cât mai repede către destinații din ce în ce mai îndepărtate, acum își doresc să aibă totul foarte aproape, în cartier, la cel mult 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de acasă.

Cum construim orașele viitorului

„Orașele evoluează în strânsă legătură cu viețile oamenilor. Din perspectiva cerințelor de acum, cartierele care pot fi străbătute la pas sau cu bicicleta ar trebui să devină norma, nu excepția. Accesul și proximitatea, alături de siguranță, igienă și grija pentru mediu, sunt conceptele pe care construim orașele viitorului”, spune Daniela Kasper, director general al companiei Kasper Development.

În orașele aglomerate, distanțele nu se mai măsoară în kilometri, ci în ore pierdute în trafic între locuință și birou, de la școală la cabinetul medical, la sala de sport, cinematograf sau supermarket. Șoselele, blocate dimineața și seara în ciclurile navetelor pe care angajații le fac spre cartierele dormitor, au fost până acum o problemă presantă, pe care urbaniștii au încercat să o rezolve prin proiecte din ce în ce mai complexe de infrastructură. Ultimii ani au schimbat, însă, prioritățile societății, grăbind apariția unei noi abordări în planificarea urbană. Oamenii nu mai doresc să ajungă repede la zece km distanță, înfruntând o aglomerație infernală, ci sunt interesați mai degrabă de sănătate și longevitate, își prețuiesc mai mult timpul, sunt mai atenți la igienă, siguranță sau protecție, într-o lungă listă a standardelor care asigură calitatea vieții.

„Orașul în 15 minute este o nouă viziune în planificarea urbană, centrată în totalitate pe oameni. Ideea de mobilitate, un obiectiv stringent al ultimelor decade, este înlocuită acum, în premieră, cu cea de accesibilitate. Dacă mobilitatea estima cât de departe poți ajunge într-un interval de timp, accesibilitatea constă în numărul și diversitatea serviciilor pe care le ai la dispoziție în același timp și în același loc. Oamenii nu mai doresc să traverseze orașul către locul de muncă și nici să meargă la periferie pentru un supermarket bine aprovizionat. Doresc să aibe toate aceste opțiuni în propriul cartier, la câteva minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Din acest punct de vedere, cartierul Coresi Avantgarden este o opțiune prioritară, fiind primul ansamblu rezidențial din România proiectat potrivit acestor principii“, spune Daniela Kasper.

Interesul pentru dezvoltare

Coresi Avantgarden, cel mai tânăr cartier al Brașovului, este acum un mini-orășel creativ, rezilient și sustenabil, care se dezvoltă accelerat, respectând exigențele actuale în design și planificare urbană. Ar putea fi cel mai potrivit răspuns pentru cei care visează să ajungă la serviciu printr-o scurtă plimbare de 5-10 minute, cu atât mai mult cu cât aleile pietonale și pistele pentru biciclete au reprezentat încă de la început o prioritate pentru dezvoltator. Elegantul centru de afaceri Coresi este în prezent gazdă a peste 30 de companii interne și internaționale, care asigură locuri de muncă pentru aproximativ 6.000 de persoane. Perspectiva este, la rândul ei, încurajată. Comunitatea de afaceri va fi extinsă treptat, urmând ca până în anul 2025, peste 10.000 de angajați să vină aici în fiecare zi la locul de muncă. O nouă școală, cu o capacitate de 800 de elevi, completează oferta educațională locală, în timp ce infrastructura culturală și de divertisment susține dezvoltarea comunității prin nenumărate opțiuni pentru petrecerea timpului liber. Spitalul MedLife, alături de alte clinici medicale, sunt la dispoziția rezidenților, alături de cabinete veterinare, stomatologice, saloane de înfrumusețare, băcănii, magazine de haine, de electronice sau de mobilă. Restaurantele aduc efervescență pe străzi, parcurile și locurile de joacă fascinează copiii, în timp ce hipermarketul Coresi contribuie cu oferta completă a unui mall contemporan. Interesat de dezvoltarea comunității și a bunei vecinătăți, Kasper Development susține o serie de hub-uri de creație, ateliere de dezvoltare sau evenimente publice, încurajează organizațiile implicate în serviciile sociale sau investește în performanța sportivă. Nu în ultimul rând, cartierul Coresi a fost construit în respect pentru mediu și este pregătit pentru viitorul verde al urbanizării, prin elemente specifice, care vor fi extinse în actuala etapă de dezvoltare.

Un rol important pentru reducerea poluării

„În orașul de 15 minute poluarea aerului va fi imens redusă, iar calitatea vieții oamenilor se va îmbunătăți considerabil. Viața tihnită și împlinită este cea mai mare promisiune, iar timpul este unul dintre cele mai mari câștiguri. Angajații vor putea merge mai des la sala de sport sau la concerte, iar părinții vor câștiga acel timp pierdut pe drumuri, pentru a-l oferi copiilor. Stresul se va diminua considerabil, iar noi ne vom putea dedica acelor activități care aduc bucurie și care merită cu adevărat”, mai spune directorul general Daniela Kasper.

sursa :
www.bizbrasov.ro
www.imobiliarestiri.ro