Skip to main content

Cel mai modern concept în urbanism lansat la Paris este aplicat și la Brașov.

Cum e să ajungi în aproape 15 minute pe jos sau cu bicicleta la locul de muncă, școli, magazine, săli de sport? Locuitorii din Cartier Coresi sunt norocoși să se poată bucură de cel mai nou concept în urbanism. Dezvoltatorii au lăsat în urmă tot ceea ce însemnau ”cartierele dormitor” (cartiere cu cel mult o alimentară și o școală) pentru a face loc orașului sfertului de oră. Zona centrală rămâne astfel doar o zonă de promenadă, destinată mai mult turiştilor.
Ce reprezintă practic conceptul de ”oraș al sfertului de oră”?  Coresi reprezintă cartierul prietenos cu locuitorii lui, în care totul se rezolvă la un sfert de oră de mers pe jos sau cu bicicleta. Timpul este prețios pentru toată lumea, iar dezvoltatorii au ținut cont de acest aspect. Brașovenii care locuiesc aici nu mai sunt nevoiți să petreacă foarte mult timp în trafic. De ce să traversezi orașul dintr-o parte în alta, când în zona în care locuiești ai un mall, Parcul Tractorul, săli de fitness, băcănii, bănci, magazine de telefonie, restaurante, cabinete stomatologice? În ”orașul de 15 minute”, poluarea aerului este substanțial redusă. Locuitorii acestui cartier se pot bucura și de o calitate îmbunătățită a vieții.

Conceptul ”orașului sfertului de oră”, lansat la Paris

Conceptul ”orașului sfertului de oră” reprezintă cel mai modern concept european lansat de Moreno pentru Paris, preluat si implementat de primarului Parisului, Anne Hildalgo. Acest trend poate fi cu ușurință aplicat în vechile cartiere dacă spaţiile existente ar fi transformate: o veche fabrică, în sală de spectacole sau centru sportiv, un maidan într-un loc de joacă.
Pentru activitățile copiilor, studii, muncă, sport, servicii medicale, brașovenii din Cartier Coresi nu trebuie să traverseze de multe ori oraşul, să parcurgă zilnic zeci de kilometri, cu maşina, pe străzi aglomerate şi poluate.

sursa : www.transilvania365.ro