Skip to main content

 

Vacanța mare ne îmbie cu reverii albastre. Every summer has a story! Am început-o pe a noastră în vibe dance, electro și ragga – un prim eveniment dintr-o serie bogată, care ne transformă, pentru două luni, într-un cartier estival. A fost agitație zilele trecute în Coresi Business Campus, unde peste 250 de oameni, specialiști în diverse domenii tehnice, artiști și voluntari, au pregătit sisteme de lumini și sunet, scene, locuri de joacă pentru copii și spații de party – un set-up impresionant pentru cea de-a doua ediție diMansions Fun Garden. Cu aerul cool al unui festival mare, diMansions este fantezia retro-contemporană care deschide, cu un torent de hituri, programul verii noastre de poveste. Am pus gheață din belșug în limonadă, să nu ne topim în frenezia eurodance cu Ice MC sau Mr. President. Am dansat până târziu cu Gipsy Kings, Kaoma sau Fly Project, am fredonat alături de 3 Sud-Est sau Guess Who și ne-am distrat alături de Bosquito. Mirodenii și dulcegării alese și-au dat întâlnire într-un festival street-food gândit să amestece poveștile lumii în delicatese cu fructe de mare, răcorite apoi cu vafe sau îngheţată thailandeză. Ne-am bucurat să începem vara împreună, într-un cartier efervescent și creativ, care crește inspirat de muzică, dans și arte, de expoziții, literatură sau seri de teatru. Hub-urile educative din cartier au trecut la programul de vară, locurile de joacă sunt asaltate de micii exploratori aflați între două călătorii, ne place să ne întâlnim în spații publice, să facem sport în natură și să ne relaxăm prin parcuri sau în liniștea aleilor senzoriale. Credem în rolul instrumental al culturii și avem strategii pe termen lung de dezvoltare a economiei simbolice, acel mic secret care adăugă sens, energie și valoare comunităților care-i invocă puterea. Punem totul în joc pentru asta, istoria și specificul locului, spațiile și energia echipelor noastre, asumându-ne rolul de laborator creativ, capabil să genereze noi identități civice, să regenereze continuu mediul urban și să creeze prosperitate economică și socială.

Oamenii sunt cei care dau tonul în dezvoltarea comuniății noastre, sugerându-ne noi idei de amenajare urbană, inspirate de visurile și stilurile lor de viață. Cei plecați în vacanță ne trimit vederi cu țărmuri de mare și ne incântă cu povești despre insule exotice, orașe de basm, culturi și lumi extraordinare. Le răspundem cu promisiunea că vacanța va continua și acasă, până târziu, când din arșița verii vor rămâne doar frunze galbene și nostalgii. Suntem experți în dezvoltarea mediilor urbane, interesați de educație, de viața sănătoasă și de oportunitățile de creștere prin arte. Inspirați de cultura urbanistică clasică, dar și de modele emergente contemporane, ne folosim resursele și competența pentru a răspunde noilor tipuri de provocări legate de infrastructura socială la scară locală. Educația, longevitatea și calitatea vieții sunt pentru noi coordonate principale de dezvoltare. Prețuim sportul în natură și viața sănătoasă, valori care au fost unele dintre cele mai importante repere în proiectarea acestui cartier. Suntem un ansamblu rezidențial înveselit de parcuri și locuri de joacă de diverse dimensiuni, străbătut de zone pietonale sau piste pentru biciclete și îmbogățit de hotspoturi educaționale. Pe lângă săli sau arene, am amenajat sectoare pentru activități zilnice în era liber, încurajând astfel orice sport urban, de la baschet și fotbal, la skateboarding, sprint sau ciclism.

În timp ce echipele noastre creative se întrec în a imagina poveștile unei veri memorabile, grupurile de lucru și-au intensificat eforturile pentru finalizarea celor patru blocuri aflate, în această perioadă, într-o faza avansată de contrucție. Pe șantier se muncește la întreaga capacitate, furnizorii ne aduc cele mai performante materiale, iar echipele noastre evaluează idei și oferte, asigurându-se că vor integra cele mai noi soluții tehnice și estetice în noile proiecte. Rămânem și noi aici, curioși să aflăm primii orice detaliu, pentru a vă spune totul prin intermediul acestui jurnal, astfel încât și cei care ne citesc de departe să fie la curent cu stadiul lucrărilor.

Am trecut astăzi prin șantier, curioși să știm când și-ar putea primi noile blocuri locatarii. Află că Blocul 38 este aproape gata, se lucrează la finisaje, se adaugă detalii, inginerii noștri inspectează atent lucrările înaintea etapei finale de implementare. Au fost înregistrate progrese semnificative și în cazul blocurilor 39, 40 și 41, aflate în diverse stadii de construcție. Ne încântă ideea că în curând v-am putea povesti câte ceva despre emoțiile primelor întâlniri cu cei care, o dată cu cheile noilor lor apartamente, vor începe o viață nouă aici, în cea mai tânără comunitate din oraș.

Blocul 38 se află în plin proces de finisare a apartamentelor

Până în prezent sunt finalizate lucrările aferente structurii de rezistență, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat aflați la demisol, umpluturile perimetrale, precum și lucrările de zidărie. La parter, tâmplăria exterioară din aluminiu este montată, la fel și tâmplăria exterioară din PVC de la etajul 1, până la etajul 6. În același interval (et. 1-6) sunt executate și lucrările de hidroizolare perimetrală a logiilor și a balcoanelor. Totodată, au fost finalizate în întregul bloc lucrările de aplicare a tencuielilor pe pereți și tavane, atât în apartamente, cât și în spațiile comune, structurile metalice ușoare, aferente ghenelor de mascare a instalațiilor, precum și lucrările de turnare a șapei.

Află că lucrările de placare a ghenelor cu gips carton s-au finalizat în întregul bloc în cursul lunii iunie. Lucrările de placare a glafurilor interioare cu marmură sunt executate de la etajul 1 până la etajul 5, iar boxele de depozitare amplasate la demisolul cladirii sunt executate în proporție de 80%.

Referitor la finisarea apartamentelor, la finalul lunii iunie locuințele amplasate de la etajul 1 până la etajul 5 erau prevăzute cu hidroizolație în băi, cu pardoseală din gresie și cu placări ceramice pe peretii din baie și bucătărie. Pereții și tavanele sunt deja prevăzute cu stratul de finisare Malta Fina. În spațiile comune sunt executate, în proporție de 50%, lucrările de finisare a tavanelor cu glet.

Lucrările pentru instalațiile electrice – constând în montarea cablurilor electrice, a tuburilor de protecție a acestora și a dozelor de aparataj – sunt finalizate în întregul bloc. De asemenea, sunt finalizate lucrările de montare a instalației de canalizare menajeră, canalizare pluvială,  alimentare cu apă potabilă, precum și instalația de încălzire prin pardoseală.

În ceea ce privește anveloparea clădirii, află că până în prezent au fost executate lucrările de hidroizolare a teraselor amplasate peste spațiul centralei termice, a terasei peste etajul 6, precum și al terasei circulabile amplasate la etajul 6. Lucrările de hidroizolare a logiilor și a balcoanelor sunt finalizate la etajele 1, 2, 3, 4 și 5.

În ceea ce privește lucrările aferente arhitecturii exterioare, află că toate fațadele sunt placate cu vată minerală, sunt prevăzute cu masă de șpaclu și plasă din fibră de sticlă, precum și cu tencuială decorativă. De asemenea, elementele de ancorare a confecțiilor metalice sunt executate în proporție de 100%, ca și glafurile de aferente aticelor terasei peste spațiul centralei termice și peste etajul 6.

La Blocul 39 sunt finalizate lucrările aferente structurii de rezistență

Pe lângă structura de rezistanță, am finalizat lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat de la demisol, umpluturile perimetrale, precum și lucrările de zidărie. La parter, tâmplăria exterioară din aluminiu este montată, iar de la etajul 1 până la etajul 6 am montat și tâmplăria exterioară din PVC. De la etajul 1 până la etajul 6 sunt executate și lucrările de hidroizolare perimetrală a logiilor și a balcoanelor. Lucrările de aplicare a tencuielilor pe pereți și tavane, atât în apartamente, cât și în spațiile comune, stucturile metalice ușoare aferente ghenelor de mascare a instalațiilor, precum și lucrările de turnare ale șapei sunt finalizate.

Lucrările de placare cu gips carton au cunoscut și ele evoluții importante, până în prezent fiind executate integral la etajele 1, 2, 3 și 4, în timp ce în cazul etajelor 5 și 6 sunt realizate în proporție de 50%. De asemenea, lucrările de placare a glafurilor ferestrelor cu marmura la etajele 1, 2, 3, 4 și 5 sunt finalizate. Pe parcursul lunii iunie am demarat lucrările pentru construcția boxelor de depozitare amplasate la demisol, acestea fiind executate în proporție de 10%. Ca element de noutate, află că au fost demarate și lucrările de finisare a apartamentelor. Până în prezent, apartamentele amplasate la etajele 1 și 2 au fost prevăzute cu hidroizolație în băi, pardoseală din gresie și placaj ceramic pe pereții băilor și ai bucătăriilor. În spatiile comune sunt executate lucrările de finisare a tavanelor cu glet în proporție de 50%.

Lucrările pentru instalațiile electrice – constând în montarea cablurilor electrice, a tuburilor de protecție a acestora și a dozelor de aparataj – sunt finalizate în întregul bloc. La fel și lucrările de montare a instalației de canalizare menajeră, canalizare pluvială, alimentare cu apă potabilă, precum și instalația de încălzire în pardoseală.

În ceea ce privește lucrările de anvelopare a clădirii, află că, până în prezent, sunt finalizate lucrările de hidroizolare a teraselor amplasate peste spațiul centralei termice, a terasei peste etajul 6, precum și peste terasa circulabilă amplasată la etajul 6. Lucrările de hidroizolare a logiilor și a balcoanelor sunt executate în proporție de 75% la etajele 1, 2, 3, 4 și 5.

Dacaă este să ne referim la lucrările aferente arhitecturii exterioare, află că toate fațadele sunt placate cu vată minerală, sunt prevazute cu masă de șpaclu și plasă din fibră de sticlă, precum și cu tencuială decorativă. De asemenea, elementele de ancorare a confecțiilor metalice sunt executate în proporție de 100%.

Blocul 40 – în plin proces de montare a instalațiilor electrice

La blocul 40 sunt finalizate, până în prezent, lucrările aferente structurii de rezistență, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat de la demisol, precum și umpluturile perimetrale. Lucrările de zidărie sunt executate în proporție de 100% la demisol, parter și la etajele 1, 2, 3, 5 și 6, iar la etajul 4 sunt executate în proporție de 50%. Tâmplăria exterioară PVC este executată integral la parter, etajul 1, 2 și 3, iar la etajul 6 este realizată în proporție de 50%. De asemenea, la parter, etajul 1, 2 și 3 sunt fializate lucrările de hidroizolare perimetrală a balcoanelor și logiilor. Instalațiile electrice – constand în montarea cablurilor electrice, a tuburilor de protecție a acestora și a dozelor de aparataj – sunt executate în proporție de 100% la parter, etajele 1, 2 și 3 și în proporție de 30% la etajul 6.

Referitor la lucrările de arhitectură exterioară și de anvelopare a clădirii, află că și aici s-au înregistrat progrese. Pe parcursul lunii iunie au fost executate lucrările de montare a membranei de difuzie a vaporilor, a termoizolației și a șapei pentru terasa amplasată peste centrala termică și peste etajul 6. Terasa circulabilă amplasată la etajul 6 este prevăzută și ea cu stratul de difuzie a vaporilor. În plus, schela este montată în proporție de 50% pe toate fațadele în vederea demarării lucrărilor de termoizolare a clădirii.

Blocul 41:  logiile și balcoanele tuturor apartamentelor sunt prevăzute cu hidroizolație perimetrală

La Blocul 41 sunt executate lucrările aferente structurii de rezistență, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat, umpluturile perimetrale, precum și lucrările de zidărie și de montare a tâmplăriei exterioare PVC.

Pe parcursul lunii iunie s-au înregistrat progrese în ceea ce privește aplicarea tencuielilor pe pereți, tavane și în spațiile comune, până în prezent aceste lucrări fiind executate în proporție de 100% la parter, etajul 1 și etajul 2 și aproximativ 10% la etajul 3. Au fost înregistrate evoluții și la capitolul instalații electrice, până în prezent fiind montate în proporție de 100% la demisol, parter și etajele 1, 2, 3, 4  și 5. La etajul 6, aceste lucrări sunt executate în proportie de 80%. Lucrările aferente instalațiilor sanitare au cunoscut și ele o evoluție semnificativă. Până în prezent, instalațiile de canalizare menajeră, canalizare pluvială și de alimentare cu apă potabila sunt executate în proporție de 100 % la parter, etajul 1, 2 și 3.

Dacă este să ne referim la lucrările de arhitectură exterioară și de anvelopare a clădirii, află că până în prezent sunt finalizate lucrările de hidroizolare a terasei acoperiș peste centrala termică și peste etajul 6, iar terasa circulabilă amplasată la etajul 6 este prevăzută cu stratul de difuzie a vaporilor, termoizolație și șapă. În plus, logiile și balcoanele tuturor apartamentelor sunt prevăzute cu hidroizolație perimetrală. Schela este montată în proporție de 100% pe toate fațadele. Fațadele de Nord, Sud și Vest, precum și etajul tehnic sunt prevăzute în totalitate cu vată minerală bazaltică, plasă din fibră de sticlă și masă de șpaclu, iar fațada de Est este placată cu vată minerală bazaltică în proporție de 85 %. Plasa din fibră de sticlă și masa de șpaclu sunt aplicate pe 50% din suprafață.