Skip to main content

Circumstanțele pandemiei au adus în prim plan, într-un mod fără precedent, tema locuirii.

Pornind de la această particularitate, creșterea investițiilor însoțește o schimbare structurală pe piețele imobiliare, consideră Daniela Kasper, dezvoltator imobiliar din Brașov (Coresi Avantgarden).

Domeniul nu trece printr-o criză, ci printr-un proces de schimbare, sub presiunea transformărilor de ordin social sau psihologic apărute în ultimul an. Locuința personală a devenit, de-a lungul acestei perioade, birou de serviciu, punct de shopping, clasă de școală sau sală de fitness, cerințe care, în anumite cazuri, au pus în evidență limitările și neajunsurile unui imobil.

Conștientizarea nevoilor a fost, cel mai adesea, urmată de decizii, ceea ce a ridicat numărul general al tranzacțiilor pe piața imobiliară. Nu în ultimul rând, orice destablizare plasează investițiile imobiliare pe primul loc în strategiile de prezervare a patrimoniului personal. Mulți dintre cei care au bani în domenii mai puțin sigure preferă să-i mute în sectoare cu risc scăzut, cum ar fi zona imobiliară, așa că anumite segmente ale pieței, cum ar fi cel de lux, raportează, de fapt, creșteri substanțiale.

Pentru că băncile sunt, la rândul lor, interesate să-și optimizeze principalul motor de creștere, creditele ipotecare, scăderile de dobânzi ar putea stimula achizițiile în segmentul mediu.
Din toate aceste motive, la care se adaugă cele care au susținut tendințele generale ale ultimilor ani, piața se află în creștere. Noile standarde de locuire modifică cererea.
Cererea urmează îndeaproape noile tendințe, bazate pe percepții noi cu privire la standardele de locuire apărute în această perioadă. Oricine a stat câteva luni izolat într-o garsonieră și-a dorit, probabil, o terasă spațioasă sau o grădină.

Noi realități, cum ar fi munca sau școala la distanță, i-au obligat pe mulți să ia în considerare pentru prima oară un spațiu suplimentar – una sau două camere în plus, în care membrii familiei să-și poată desfășura, neîntrerupt, activități de tip individual. ”Din această perspectivă, apartamentele de trei și patru camere sunt peste tot foarte căutate, inclusiv în cazul nostru”, subliniază doamna Kasper. Pentru segmentul premium, locuințele de tip penthouse răspund întru totul noilor exigențe de locuire, fiind spații ideale și bine compartimentate, cu terase largi, care la rândul lor pot găzdui diverse tipuri de activități individuale sau comune.

Numărul acestor locuințe disponibile fiind, însă, considerabil mai mic, ritmul lor rapid de vânzare nu este, de fapt, în relație cu schimbările actuale. La fel de importantă ca numărul camerelor în procesul de luare a deciziilor a devenit și structura ansamblului rezidențial de care aparține locuința dorită. Amenajarea urbană, pusă constant în discuție în ultimii ani, mai ales în cazul regiunilor supra-aglomerate, a devenit un important criteriu actual de selecție. Noile nevoi, alături de aspirația către o viață ecologică și mai puțin stresantă, au fost integrate într-un concept de design urban numit orașul sfertului de oră. Toate locurile în care o persoană ar avea nevoie să ajungă pe parcursul unei zile ar trebui să fie la cel mult 15 minute distanță de casă. Scumpirea materialelor de construcții influențează prețul de vânzare a noilor locuințe.

Creșterea prețurilor materialelor, alături de scumpirea forței de muncă sunt reflectate întotdeauna în prețul apartamentelor, dar aceasta este o constantă a ultimilor ani și a influențat permanent piața imobiliară. ”Sub rezerva că ne referim la o situație în dezvoltare, care lasă loc unor nuanțări ulterioare, nu cred, însă, că vom traversa o perioadă critică”, menționează Daniela Kasper.
Scumpirile materialelor se vor regăsi fără îndoială în prețul final al unui apartament, însă nu direct procentual, de vreme ce în ansamblul unei lucrări, costul materialelor reprezintă, la rândul
său, un procent. Va avea o influență și faptul că de cele mai multe ori manoperele sunt raportate la materiale, iar în anumite cazuri se va adăuga scumpirea terenurilor. Această dinamică, de natură să creeze îngrijorare la nivelul publicului, pune sectorul însuși într-o situație de risc.

Procesul de vânzări imobiliare are particularități care îl fac vulnerabil la impredictibilitate. Apartamentele nu se vând din stoc. Între momentul vânzării și predare trece, cel mai adesea, un an, răstimp în care creșterile de prețuri la materii prime, energie și manoperă ar putea genera pierderi semnificative. Riscul real al acestei perioade este colapsul dezvoltatorilor, antrenat de discrepanța între prețul de vânzări actual și costurile de execuție, care s-ar putea modifica în timp. Din aceleași motive, într-o situație tensionată se află în această perioadă și apartamentele vândute deja înaintea acestui val de scumpiri. În acest cazul, este cel mai posibil riscul de pierdere la momentul predării unității locative. La începutul acestui an Kasper Development a lansat cea de-a cincea fază de reabilitare a fostei platforme industriale Tractorul Brașov, care va fi finalizată până în 2025.

În cei patru ani trecuți de la demararea lucrărilor dezvoltatorul a livrat peste 2000 de apartamente în Coresi Avantgarden. ”În următorii patru ani, vom dubla numărul apartamentelor, vom construi noi facilități și vom investi mai mult în dezvoltarea comunității”, a declarat antreprenoarea Daniela Kasper.