Skip to main content

Am presărat refrene de octombrie pe aleile din cartierul nostru de poveste. „Împinşi de mâini ce nu se văd şi de-alizee”, visăm pe muzica lui Enescu, citim romane de Camil Petrescu și versuri diafane de Ștefan Baciu. Bucuroși că noiembrie nu e chiar morocănos, sărbătorim 500 de ani de la cel mai vechi document scris vreodată în limba română. Ne-am lăsat inspirați de un program gândit de Casa Mureşenilor pentru proiectul „De la Diaconul Coresi la poetul Ștefan Baciu” și căutăm prin biblioteci și prin arhive cele mai interesante notițe despre cărți și tipare legendare. Sălile de spectacol răsună de muzică bună, iar pe pietonala noastră principală găsești povești despre personalitățile care dau numele străzilor din Cartierul Coresi. Eugen Jebeleanu. Axente Baciu. Tudor Arghezi. “La ceas secret de brumă și cleștar”, pașii se pierd pe alei cu poezii ruginii, care promit acum și câteva istorii uimitoare. Știai că Ștefan Baciu l-a impresionat cândva pe Eliade, că i-a fost elev lui Cioran sau că a lucrat alături de Nichifor Crainic? Este un tip formidabil, dar nu doar pentru o viață trăită la capătul lumii, la Rio sau în Honolulu, sau pentru întâlnirile lui legendare cu Fidel sau Che Guevara. Ștefan Baciu a rămas, de fapt, etern într-o lume împărțită în „fâșii de zări” și unic pentru parfumata lui “cafea cu șoapte”, peste care s-a revărsat, cândva, o “cascadă grea de stele”.

Te așteptăm într-o călătorie fermecătoare, pe străzile din cartierul nostru. Cultura, este unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care le vom parcurge împreună. Suntem pasionați de literatură și film, de arte vizuale, muzică sau performance, așa că proiectăm atent infrastructura culturală, care este esențială în dezvoltarea noastră. Prioritizăm cultura, care oferă identitate și sentimentul de apartenență, devenind astfel una dintre condițiile fundamentele pentru comunități mai fericite, mai sănătoase și mai unite.

Află că suntem nerăbdători să finalizăm cel mai important centru cultural din Coresi! Hangarul în care s-a construit cândva primul avion I.A.R. de la Brașov va fi transformat în centru comunitar. Hala, o capodoperă realizată de constructorii vremii, va păstra amintiri din remarcabilul său trecut, fiind, însă, complet echipată pentru noua sa misiune de spațiu de întâlnire și promotor al artei contemporane. Noul centru va găzdui spații de evenimente, galerii cu expoziții permanente, hub-uri profesionale, studio-uri și ateliere.

Cu același entuziasm construim și noi locuințe, care vor aduce alte și alte povești în comunitatea celor mai frumoși oameni din Brașov. A fost mare agitație în ultimele zile pe șantier, unde patru noi blocuri prind contur, stârnindu-ne entuziasmul și imaginația. Echipele noastre sunt pe teren, se schimbă idei, se confruntă planuri și programări. Discutăm cu toți furnizorii, pentru a găsi cele mai eficiente soluții, astfel încât noua ta casă să fie pe măsura visurilor tale. Până când toate aceste lucrări vor fi finalizate, jurnalul rămâne, ca de obicei, unul dintre modurile în care vom ține legătura. Suntem bucuroși să te ținem la curent cu stadiul lucrărilor, ca să te știm mereu aproape, până când ne vom reîntâlni aici, pentru a-ți înmâna cheile noului tău apartament.

Faza 5

Blocul 38:  În etapa de finalizare a lucrărilor de zidărie

Află din acest jurnal că am finalizat lucrările aferente structurii de rezistență pentru blocul 38. De asemenea, sunt încheiate lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat de la demisol și umpluturile perimetrale. Ne aflăm în etapa de finalizare și în cazul lucrărilor de zidărie. Astfel, pereții exteriori de închidere și pereții interiori de compartimentare din zidărie sunt finalizați de la demisol, până la etajul 4, iar la etajele 5 și 6 sunt executați în proporție de 50%. Tâmplăria PVC exterioară este montată la etajele 1, 2 și 3. Tot la aceste etaje sunt executate și lucrările de hidroizolare perimetrală a logiilor și a balcoanelor. Dacă în jurnalul anterior te anunțam că am început munca la nivelul instalațiile electrice, în prezent, lucrările de montare a cablajelor sunt finalizate la demisol, parter, etaj 1 și etaj 2, iar la etajul 3 sunt realizate în proporție de 90%.

În luna Octombrie, am demarat și lucrările pentru montarea instalațiilor sanitare și termice interioare, aceste lucrări fiind executate în proporție de 90% la etajul 1.

În ceea ce privește lucrările de anvelopare ale clădirii, pe parcursul lunii octombrie au fost demarate lucrările de montare a schelei, în vederea realizării izolației termice cu vată minerală. În prezent, schela este montată pe 80% din întreaga suprafață a fațadelor. De asemenea, am înregistrat progrese și în ceea ce privește lucrările de hidroizolare ale clădirii, terasa superioară fiind prevăzută cu strat de difuzie a vaporilor, termoizolație și șapă. Terasa circulabilă de la etajul 6 al clădirii este prevazută cu strat de difuzie a vaporilor.

Blocul 39: instalații sanitare și termice montate

La Blocul 39, sunt, de asemenea, finalizate lucrările aferente structurii de rezistență, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat de la demisol, precum și umpluturile perimetrale. Lucrările de realizare a pereților exteriori de închidere și pereții interiori de compartimentare din zidărie au evoluat și în cazul blocului 39, aceste lucrări fiind finalizate de la parter până la etajul 3. La etajul 4, sunt executați în proporție de 60%, la etajul 5 – 30%, iar la etajul 6 – 30%. Tâmplăria exterioară din PVC este montantă la etajele 1, 2 și 6, iar lucrările de hidroizolare perimetrală a logiilor și a balcoanelor sunt executate la etajele 1, 2 și 3.

Dacă luna anterioară menționam în jurnal faptul că instalațiile electrice erau executate în proporție de 100% la Demisol și Etajul 1, în prezent lucrările de cablare sunt finalizate la demisol, parter, etajul 1 și etajul 2. Între timp, au fost demarate și în cazul acestui bloc lucrările la nivelul instalațiilor sanitare și termice interioare, până în prezent acestea fiind executate în proportie de 90% la etajul 1.

Dacă este să ne referim la lucrările de anvelopare a clădirii, pe parcursul lunii octombrie au fost demarate lucrările de montare a schelei, în vederea realizării izolației termice cu vată minerală. În prezent, schela este montată pe 80% din întreaga suprafață a fațadelor. De asemenea, s-au înregistrat progrese și în ceea ce privește lucrările de hidroizolare ale clădirii, terasa superioară fiind prevăzută până în prezent cu strat de difuzie a vaporilor, termoizolatie și șapă, iar terasa circulabilă amplasata la etajul 6 al cladirii este prevazută în prezent cu strat de difuzie a vaporilor.

Blocurile 40 și 41: lucrări pentru structura de rezistență

În cazul blocurilor 40 și 41, lucrările de realizare a structurii de rezistență continuă, acestea fiind în diferite etape de execuție.

La blocul 40 sunt executate până în prezent lucrările de săpătură generală și partea de infrastructură a blocului, reprezentată de radierul general, pereții și stâlpii din beton armat de la demisol și planseul peste demisol. De asemenea, în cursul lunii octombrie au fost executate lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat, precum și umpluturile perimetrale.

La structura de rezistență a blocului 41 s-au finalizat lucrările aferente radierului general, pereții, stâlpii și planșeul din beton armat aferenți demisolului, stâlpii din beton armat și planșeul aferent parterului, precum și stâlpii din beton armat aferenți etajului 1. Momentan, echipele de structuriști sunt concentrate la realizarea planșeului peste etajul 1. Și în cazul acestui bloc, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat au fost executate.