Skip to main content

Criza sanitară atrage după sine și o criză economică, astfel că și piața imobiliară a început să dea semne de recesiune, cel puțin pe segmentul de noi spații comerciale, de producție sau de birouri. „În timp ce o serie de lucruri au început să funcționeze de la distanță prin intermediul platformelor online, spațiile comerciale sau cele de birouri au început să se închidă treptat. Practic, criza epidemică COVID-19 nu ne va ajuta în perioada următoare să investim în spații comerciale, galerii, hale de producție, magazine sau centre educaționale. Noi, dezvoltatorii mari și cei mijlocii, ne-am dorit să avem în incinta complexelor rezidențiale pe lângă apartamente și spații comerciale, dar și centre educaționale gen grădinițe, școli sau after-school-uri. În momentul de față, le avem pe stoc, iar problema cu care ne confruntăm este destinația finală pentru a le valorifica în timp”, a explicat CEO-ul Alphaville, dezvoltatorul care derulează proiectul Arena, de regenerare urbană a fostei platforme industriale Fartec.

Creșterea inflației, inevitabilă

De cealaltă parte, există însă suficient cash pe piață și fără o investiție există riscul devalorizării, cauzate de inflație. Astfel, banii nu trebuie ținuți „la ciorap”, ci investiți, iar soluția optimă sunt tot imobiliarele, însă pe segmentul de noi locuințe, care s-a dovedit că a rămas în picioare și după recesiunea din 2008. Dezvoltatorul complexului rezidențial Alphaville Arena consideră că banii investiți într-o locuință, nu au cum să se piardă, indiferent de vremuri. „Investiția în apartamente va fi pe termen mai lung, chiar dacă chiriile vor scădea, până la final, proprietarul tot nu va pierde foarte mult. În cel mai rău caz, nu-ți amortizezi investiția în 8-10 ani, ca până înainte de pandemie, însă o vei face in 12-15 ani, dar nu-ți vei pierde banii”, a subliniat CEO-ul Alphaville.

Sunt însă persoane care se gândesc că banca ar fi soluția salvatoare pentru banii lor în astfel de perioade, dar dobânzile actuale nu sunt deloc în sprijinul clientului. „În piață există încă mult cash, însă lumea este derutată. Dacă păstrezi banii în bancă pentru viitor, vei pierde însă foarte mult prin dobânda negativă, dar și în urma inflației care este în creștere. Deci este foarte clar că banii trebuie investiți în ceva, iar apartamentele sunt soluția oportună”, a conchis dezvoltatorul imobiliar.

Sursa : https://www.bizbrasov.ro/