„O femeie puternică și competentă, care își cunoaște bine valoarea și o pune în slujba propriei viziuni, este o forță de neoprit”, spune Daniela Kasper, fondatoarea companiei Kasper Development. Ea însăși este parte din liga vizionarilor care schimbă lumea, stabilind standardele de excelență ale leadership-ului feminin în Real Estate, un univers „dur și tehnic” și tocmai de aceea rezervat, cel puțin în imaginarul colectiv, bărbaților.
Cu proiecte de elită, parteneri cu reputație internațională și cifre de afaceri impresionante, compania pe care a fondat-o în 2005 a urcat în topul celor mai puternici dezvoltatori imobiliari la nivel național și s-a impus ca o voce distinctă a acestei industrii, promovând atât bunele practici în afaceri, cât și noile concepte de locuire, centrate pe bunăstarea individului și a comunității.
Cum a debutat în lumea afacerilor
Despre debutul său în afaceri, Daniela Kasper își amintește că a început fără să intuiască perspectiva pe care o va deschide o discuție simplă, dar totuși neconvențională, venită cu 17 ani în urmă. „O șansă apăruse într-un moment de căutări, îmi doream să creez, fără să fiu legată de o structură impusă sau de un program rigid. La zona imobiliară nu mă gândisem, cu atât mai puțin la anvergura pe care o are astăzi această afacere. Ar fi fost și greu, de vreme ce cutumele sociale definesc atât de clar domeniile în care femeile ar fi capabile sau ar fi chemate să facă performanță. În viața fiecărui om, însă, apar, din când în când, răscruci, pariuri care, dacă ar fi acceptate, ar putea schimba un destin. Le așteptăm cu încordare și, ca să le recunoaștem, ne-am dori să vină cu un întreg alai de beneficii la vedere, cu garanții ferme de succes și dovezi credibile că riscurile sunt excluse. Ele se arată, însă, cu modestie, fără preaviz, într-o zi obișnuită, ca aceasta. Am avut și eu îndoieli că aceasta discuție aparent visătoare, ar fi fost marea șansă pe care o așteptam. Dar am decis să mi-o asum totuși, convinsă că voi face tot ce îmi stă în putere să o transform în realitate. Primul pas a deschis poarta către o lume necunoscută, plină de provocări, iar efortul constant de a face față piedicilor m-a transformat, oferindu-mi, viziunea și curajul de acum”, ne-a povestit antreprenoarea brașoveană.
Potențialul unei femei în afaceri
Aceasta este de părere că una din caracteristicile principale ale unei femei pentru a dezvolta o afacere este curajul. „Ele nu lasă mult spațiu pentru îndoielile care pătrund din mediul extern spre ele. Ele au curajul să crească mereu, să nu rămână pe loc și să se autodepășească. Au curajul să înfrunte teama sau se expună crizelor. Au curajul să iubească oamenii și ceea ce fac, să fie ele însele și să nu renunțe la propriile vise chiar și atunci când sunt descurajate de mediul exterior. Au curajul să se ridice de câte ori este nevoie și să nu renunțe chiar și atunci când împrejurările sunt defavorabile sau împotriva lor”, a explicat Daniela Kasper.
Antreprenoarea a adăugat faptul că o femeie este empatică și intuitivă de la natură, iar asta o ajută să simtă și să înțeleagă noile trenduri și direcții din domeniu, dar și să înțeleagă oamenii, să se plieze pe nevoile lor și să genereze schimbări strategice care să îi motiveze, pentru că energia unei femei este molipsitoare. „În fiecare femeie clocotește potențialul unei femei de succes, dacă doar ar avea curajul să aibă încredere în ea și nu s-ar lăsa influențată de ceea ce spun sau gândesc alții despre ea”, a spus Daniela.
Diferențe doar de mentalitate
Contrar opiniilor comune, într-un domeniu atât de rațional cum este lumea afacerilor, nu există, de fapt, diferențe între femei și bărbați, a menționat antreprenoare.
„Există doar performanță, pe care o atingi sau nu, bilanțurile contabile îți arată asta rece și obiectiv, fără a menaja în mod particular unul dintre genuri. Diferențele la nivelul mentalităților, însă, generează o mulțime de consecințe, dintre care cea mai severă este, probabil, accesul inegal la această lume. O femeie este prea adesea și prea ușor subestimată în afaceri. Sunt complet împăcată cu acest gând. Nu mă intimidează diferențele de percepție bazate pe gen cu care acest univers vine la pachet. Concurența reglementează destul de limpede acest lucru. Sunt atentă doar la natura lui de mare seducător, care te răscolește și te presează până la limită, dar nu ca un capriciu steril, ci pentru a oferi ceva valoros în schimb. Domeniul este fascinant, pentru că are un impact major asupra vieților oamenilor și asupra spațiilor în care aceștia își desfășoară traiul. Și ce poate fi mai atrăgător decât șansa de a imagina structuri și de a crea spații care să le facă oamenilor viața mai frumoasă sau mai ușoară”, a subliniat fondatoarea Kasper Development.
Afaceri într-o lume a bărbaților
Că zona imobiliară este o lume dură, a bărbaților, se știe deja. „Este o lume tehnică, a celor puternici, deci a bărbaților, de vreme ce femeile sunt delicate, sensibile și cu judecata tulburată de emoții. Preconcepțiile sunt un barem cultural identitar, specific fiecărei epoci. Există tot felul de idei și cutume care ne ghidează, fără să fim conștienți, pe drumuri testate. Însă pe aceste drumuri, nu apar nici mari oportunități, nici mari pericole. Dacă evoluăm, credințele colective încep să intre în conflict cu viziunile și dorințele personale, realizăm că ne limitează și că ne reduc șansele de dezvoltare. Unii își epuizează rapid resursele și se conformează, iar alții riscă un conflict cu lumea pentru a obține schimbarea. Totuși, un singur om nu poate întruni toate calitățile necesare bunului mers al unei afaceri complexe. Ceea ce aduce prestigiul și admirația lumii reprezintă, de fapt, rezultatul muncii unei echipe, o îmbinare complexă și sofisticată a tuturor abilităților, talentelor și înțelepciunii membrilor săi”, a precizat Daniela Kasper.
Până și ideea că domeniul imobiliar ar fi un univers insensibil este o simplă prejudecată, a mai punctat Daniela, care este de părere că lumea dură a afacerilor, un alt basm care ispitește imaginarul colectiv, este populată mai degrabă de caractere stabile, de minți vizionare, capabile să colaboreze pentru a formula strategii și soluții de implementare adaptate oricăror circumstanțe. „Este, de fapt, un univers care se hrănește cu fragilitate și emoție, pentru că se dezvoltă urmărind îndeaproape atât simbolurile, ideile și aspirațiile umane, cât și dinamica sau nevoile comunităților în slujba cărora își pune competența”, a explicat antreprenoarea.
Statutul de femeie i-a adus până acum doar câștiguri în lumea afacerilor. „Am înțeles foarte devreme că nu pot face totul singură, chiar dacă mi-ar fi plăcut sau m-ar fi tentat. La început, poți și trebuie să faci multe singur, pentru că nu îți permiți să angajezi mulți specialiști. Dar cu timpul, crești și trebuie să înveți să dai drumul și să lași oameni mai buni ca tine să se exprime prin competențele și expertiza lor. Am fost conștientă mereu, că succesul este suma tuturor oamenilor din jurul meu. Inteligența și știința nu se află niciodată în mintea unui singur om. Progresul e în cooperare, nu în competiție”, a punctat Daniela Kasper.
„La succes nu ajungi bifând idei interesante citite în cărți”
În ceea ce privește succesul în afaceri, Daniela Kasper, ne-a declarat că sunt mai multe secrete pe care le-a descoperit de-a lungul timpului, fără a le cunoaște de dinainte.
„S-au scris multe cărți despre succes și este greu să definesc în câteva cuvinte secretul succesului la mine. La succes nu ajungi bifând idei interesante citite în cărți. Succesul nu este o listă de task-uri. Depinde și cum definești succesul. Pentru mine, succesul înseamnă, în primul rând, o stare de a fi. O calitate interioară. Succesul înseamnă mai mult CUM faci un lucru, decât lucrul în sine. Succesul înseamnă să te împlinească zi de zi ceea ce faci, să simți bucurie chiar și în vârtejul evenimentelor și al problemelor zilnice. Succesul este tot ceea ce se întâmplă pe drumul meu zi de zi. Nu înseamnă CE am realizat și CÂT am realizat, ci mai degrabă CUM am realizat. Dar înainte de toate, ai nevoie de curaj și încredere în tine. La succes ai o șansă să ajungi, dacă nu îți dorești în primul rând să câștigi. Trebuie să ai curajul să pierzi și să fii dispus să pierzi. Trebuie să înțelegi că polaritatea este esența a tot ceea ce există. Nu poți să câștigi fără să pierzi și nu poți pierde fără să câștigi. Gândind astfel vei pune în acțiune niște forțe care creează ocazii, iar ocaziile creează oportunități. Oportunitățile atrag oameni spre tine, iar oamenii creează legături și conexiuni și împreună devin o forță uriașă imposibil de oprit care vor face ca o viziune să devină realitate. Succesul înseamnă cooperare, nu competiție”, a concluzionat fondatoarea Kasper Development.
sursa: www.bizbrasov.ro