JURNAL DE SANTIER
APEL PENTRU UCRAINA
Prin ușa larg deschisă a unui microbuz umanitar, Fiodr alină doi copii care se agită în somn. Poate captivi încă în coșmarul din Ucraina. Sau poate amăgindu-se în vis cu amintirea mamei, internată de câteva săptâmâni într-un centru oncologic din Turcia, împreună cu cel mai mic dintre frați, Dima. Un tată singur și-a adăugat printre nenumăratele încercări de viață și greutatea exilului, o dramă umană pierdută într-un scenariu absurd, până acum neverosimil. Au ieșit din apartamentul lor din Volnovakha repede, la mai puțin de jumătate de oră după ce primele explozii amenințau să aducă periculos de aproape cele mai apăsătoare dintre știrile de la televizor. “Ce era să fac? Nu știu nici acum ce-ar fi mai potrivit să fac…”, îmi spune, în timp ce colaboratorii noștri de la Fundația Kastel, Crucea Roșie și Fundația Comunitară Brașov le evaluează starea generală, înainte de a-i conduce în unul dintre cele 50 de apartamente pe care Kasper Development le-a pus la dispoziția refugiaților din Ucraina.
După doi ani de încercări, înfruntăm împreună o nouă perioadă dificilă. Suntem mândri să putem prelua aceasta responsabilitate, mai încrezători și mai puternici, mai hotărâți să construim o lume mai bună, mai competenți în angajamentul nostru social. Promovăm cu credință valorile sociale și comunitare, o viziune mai relevantă și mai importantă ca niciodată în aceste vremuri tensionate. Alături de partenerii noștri și de experții de la fundațiile care ne însoțesc în mod tradițional dezvoltarea, ne-am asumat misiunea de a găzdui 250 de refugiați din Ucraina în spațiul The Alley by Kanopian, o clădire care, în momentul deciziei, se afla aproape de finalizare. Cu sprijinul echipelor noastre tehnice, am finisat în timp record apartamentele rămase neterminate și am alocat un fond de urgență de 50.000 de euro pentru aparatură de bucătărie sau baie, astfel încât fiecare dintre aceste locuințe să poată funcționa autonom. Pe holurile proaspăt vopsite au apărut apoi oamenii, cu poveștile lor cumplite, cu nevoi și cerințe diferite, familii care și-au părăsit casele și-au uitat planurile de viitor pentru a se pierde în incertitudine, un exil pe care îl străbat ghidați doar de încrederea în bunătatea celorlalți. Ne strângem dimineața într-un fost spațiu comercial transformat acum într-un centru complex de informare și coordonare, accesibil tuturor celor care ajung la noi de pe drumuri istovitoare. Cei mai mulți așteaptă tăcuți, alături de copii speriați și înfometați, bântuiți încă de imagini pe care până mai ieri le credeam pierdute în trecut.
Construim noi drumul, dar avem nevoie de voi pentru a-l parcurge cu bine! Dacă vom merge împreună, dacă vom fi toți împreună, într-o zi, în curând, proiectele noastre vor fi în măsură să le vorbească celorlalți despre puterea unor comunități capabile să-și decidă singure soarta. Ne-am asumat responsabilități majore și, înainte de toate, am creat un spațiu în care oameni și organizații se întâlnesc, devin parteneri și acționează. Prioritizăm în mod eficient nevoile, astfel încât puținele resurse de care dispunem să poată susține mica noastră comunitate până la stabilizarea situației. Având în vedere urgența, amploarea și diversitatea nevoilor, construim în mod activ noi parteneriate și îi așteptăm să ni se alăture pe toți cei dispuși să ajute. Avem alături echipe locale de voluntari – grupuri cu competență și experiență în gestionarea diverselor tipuri de situații de criza umanitară, care în ultima săptămână au lucrat zi și noapte pentru a stabili canale extrem de eficiente pentru comunicare, logistică și distribuție. Am pus la punct protocoale pentru recepția donațiilor și pentru coordonarea persoanelor care vin spre noi din toate punctele de trecere a frontierei către România. Saltele, scaune, mașini de spălat, alimente, consumabile medicale sau apă, avem nevoie de multe și primim multe, alături de gândurile bune ale unor oameni care-și depășesc orice limită știută, mizând pe decență, bună-credință și dragoste pentru ceilalți. Lucrăm neobosit, contra cronometru, primim necontenit sprijin și cu greu le-am putea mulțumi așa cum li se cuvine tuturor celor care ne-au auzit apelurile și s-au grăbit să ne fie alături pentru aduce împreună alinare în suferință și pentru a separa viața de moarte.
Drama de la granițele României are un impact major asupra tuturor. Familiile care au fugit din calea războiului au nevoie de ajutor. Pe lângă simpatia pe care i-o datorăm unei comunități care și-a pierdut liniștea și reperele, pentru gestionarea consecințelor umanitare ajutorul necesar este acum unul concret. Contăm pe sprijinul tuturor organizațiilor publice și private în acest demers urgent și absolut necesar de ajutorare a unor oameni aflați în stare de șoc și, temporar, în incapacitatea de a-și decide singuri soarta. Există o nevoie imediată de articole de bază – pături, hrană, ustensile pentru gătit sau produse de igienă personală, pentru care vă cerem ajutorul. De asemenea, avem nevoie de fonduri pentru a putea gestiona împreună costurile totale de întreținere în fiecare lună a clădirii care găzduiește grupul de refugiați. Asistența socială și medicală sunt alte două direcții prioritare pentru care solicităm sprijin. Centrele de asistență psihologică, educaționale sau sălile comunitare vor deveni în curând o nouă necesitate pentru grupurile strămutate.
Experți din multiple domenii se asigură că donațiile dvs. sunt rațional alocate, iar noi vă ținem în timp real la curent cu fiecare decizie, prin actualizări publicate pe toate canalele de comunicare ale companiei Kasper Development, site-uri sau paginile de pe rețelele de socializare.
Donează aici:
ASOCIAȚIA KASPER DANIELA
Cont în lei – RO97 BSEA 0110 0000 0140 3967
Cont în euro – RO85 BSEA 0110 0000 0140 3989
Banca Credit Agricole
SWIFT: BSEAROBU
KUDO – un vis prinde contur
Respectul pentru cei care au devenit, în vremuri tulburi, parte din comunitatea noastră, ne obligă să fim mai fermi în angajamentul nostru social și mai creativi în a imagina noi drumuri spre mai departe. Suntem mai motivați ca oricând să construim o lume sigură, o lume bună și senină, în care oamenii să-și gândească viitorul inspirați de arte, de valori culturale sau sociale, în comunități puternice, care se dezvoltă în siguranță și pace. Ne inspirăm din viitor pentru a transforma necontenit prezentul. Pe șantierele noastre, utilajele funcționează neîntrerupt, în timp ce echipele tehnice muncesc neobosit pentru a ridica clădiri elegante și sigure, care vor găzdui, curând, exuberanța și bucuria vieții.
Suntem mândri de progresele pe care le-am înregistrat în șantierul din Centrul Istoric al Brașovului, unde complexul rezidențial Kudo prinde contur, adăugând o poveste fermecătoare unei vecinătăți pline de legende. Zidăria blocului K01 este executată deja de la demisol până la etajul 2, iar structura a fost finalizată până la etajul 5. Ne concentrăm zilele acestea eforturile să finalizăm planșeul de peste etajul 5 și urmează să demarăm atât lucrările pentru corpul K5, cât și munca pentru racordul auto la parter din strada Pictor Ion Andreescu. Structura de rezistență pentru corpul K4 este realizată, de asemenea, până la 90%, în timp ce zidăria blocului K02 este executată la demisol și la etajul 1. Am executat, până la etajul 5, și structura de rezistență a blocului K02 și lucrăm în prezent la planșeul de peste etajul 5. Siluetele blocurilor Kudo anunță o vreme de abundență. Oglindind grația caselor de patrimoniu de pe Strada Lungă, drumul ce urcă spre Cetate, Kudo este un ansamblu contemporan high-tech, definit de concepte estetice atemporale.
Blocul 38 – structura de rezistență a fost finalizată
La blocul 38 sunt finalizate până în prezent lucrările aferente structurii de rezistență, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat de la demisol, umpluturile perimetrale, precum și lucrările de zidărie. Am montat tâmplăria exterioară din aluminiu la parter și tâmplăria exterioară din PVC de la etajul 1 până la etajul 6. În același perimetru sunt executate și lucrările de hidroizolare perimetrală a logiilor și a balcoanelor.
Pe parcursul lunii februarie am înregistrat progrese și în ceea ce privește lucrările de aplicare a tencuielii, până în prezent fiind aplicată în proporție de 100% la demisol, precum și de la etajul 1 până la etajul 6.
S-au înregistrat evoluții și în ceea ce privește realizarea structurii metalice pentru realizarea ghenelor din gips-carton care vor masca instalațiile sanitare, până în prezent aceste lucrări fiind executate integral de la etajul 1 până la etajul 4. În cazul etajului 5, aceste lucrări sunt realizate în proporție de 20%. Pe parcursul lunii februarie au fost demarate și lucrările de turnare a șapei, până în prezent acestea fiind finalizate la etajele 1 și 2. La etajul 3, șapa este turnată în proporție de 10%. Totodată, am demarat și lucrările de placare cu gips carton a ghenelor de mascare a instalațiilor și am avansat până la 50% la etajul 1 și până la 30% la etajul 2.
Dacă este să ne referim la lucrările de instalații, progresele au fost și în acest caz remarcabile. Instalațiile electrice – constând în montarea cablurilor electrice, a tuburilor de protecție a acestora și a dozelor de aparataj – sunt finalizate în întregul bloc. De asemenea, lucrările de montare a instalației de canalizare menajeră, canalizare pluvială și alimentare cu apă potabilă sunt finalizate în întregul bloc. Instalația de încălzire prin pardoseală este montată la etajele 1, 2 și 3.
În ceea ce privește anveloparea clădirii, află că până în prezent sunt finalizate lucrările de hidroizolare a teraselor amplasate peste spațiul centralei termice, a terasei peste etajul 6, precum și în cazul terasei circulabile amplasate la etajul 6.
Schela este montată pe toate suprafețele, iar lucrările de termoizolare a fațadei sunt în diferite etape de execuție. Fațadele Nord, Vest și etajul tehnic sunt placate în proporție de 100% cu vată minerală, sunt prevăzute cu masă de șpaclu și plasă din fibră de sticlă, precum și cu tencuială decorativă. Fațada de Est este placată în proporție de 100% cu vată minerală, urmând ca în perioada următoare să fie aplicată plasa din fibră de sticlă și masa de șpaclu. De asemenea, elementele de ancoarare a confecțiilor metalice sunt executate în proportie de 100%.
Blocul 39 – Instalațiile electrice sunt finalizate în întregul bloc
În cazul Blocului 39 sunt finalizate până în prezent lucrările aferente structurii de rezistență, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat de la demisol, umpluturile perimetrale, precum și lucrările de zidărie. Am montat tâmplăria exterioară din aluminiu la parter și tâmplăria exterioară din PVC de la etajul 1 până la etajul 6. În același perimetru sunt executate și lucrările de hidroizolare perimetrală a logiilor și a balcoanelor.
Pe parcursul lunii februarie am înregistrat progrese și în ceea ce privește lucrările de aplicare a tencuielii, până în prezent fiind aplicată în proporție de 100% la demisol, precum și de la etajul 1 până la etajul 6.
Am evoluat mult și în cazul lucrărilor aferente structurii metalice pentru realizarea ghenelor din gips-carton care vor masca instalațiile sanitare, până în prezent acestea fiind executate integral de la etajele 1, 2 și 3 și în proporție de 10% la etajul 4. Pe parcursul lunii februarie am demarat și lucrările de turnare a șapei și am avansat până la 10% la etajul 1.
Dacă este să ne referim la lucrările de instalații, și acestea sunt într-un stadiu avansat de execuție. Instalațiile electrice – constând în montarea cablurilor electrice, a tuburilor de protecție a acestora și a dozelor de aparataj – sunt finalizate în întregul bloc. Lucrările de montare a instalației de canalizare menajeră, canalizare pluvială și alimentare cu apă potabilă sunt finalizate de la etajul 1 până la etajul 5, iar instalația de încălzire prin pardoseală este montată la etajele 1 și 2.
În ceea ce privește anveloparea clădirii, află că până în prezent sunt finalizate lucrările de hidroizolare a teraselor amplasate peste spațiul centralei termice și a terasei peste etajul 6, iar terasa circulabilă amplasată la etajul 6 este prevazută cu membrană de difuzie a vaporilor, izolație termică si șapă, urmând a se monta și ultimele straturi hidroizolante în perioada următoare.
Schela este montată pe toate fațadele, iar lucrările de termoizolare sunt în diferite etape de execuție. Fațadele Nord, Est și la etajul tehnic sunt placate în proporție de 100% cu vată minerală, în timp ce fațada de Sud este placată cu vată minerală în proporție de 80%. Și în cazul acestui bloc, elementele de ancoarare a confecțiilor metalice sunt integral executate.
La blocurile 40 și 41, lucrările de realizare a structurii de rezistență continuă, acestea fiind în diferite etape de execuție.
Blocul 40 se află în plin proces de realizare a structurii de rezistență. Echipele de structuriști lucrează momentan la realizarea planșeului peste etajul 4. Pereții perimetrali de la demisol sunt prevăzuți cu hidroizolație și umpluturile perimetrale sunt executate. Evoluții s-au înregistrat și în ceea ce privește lucrările de zidărie, până în prezent acestea fiind executate în proporție de 100 % la demisol și etajul 1 și în proporție de 50% la etajul 1.
În cazul blocului 41, strucutura de rezistență este executată până la etajul 5, în momentul de față echipele de structuristi fiind concentrate la realizarea stâlpilor din beton armat amplasați la etajul 6. Și în cazul acestui bloc, lucrările de hidroizolare a pereților exteriori din beton armat și umpluturile perimetrale sunt executate, iar lucrările de zidărie sunt în plin proces de execuție, până în prezent fiind executate aceste lucrări în proporție de 100% la demisol și parter, în proportie de 90% la etajul 1 și în proporție de 30% la etajul 2. Ca element de noutate, află că tocmai s-au demarat lucrările de montare a instalațiilor electrice, până în prezent acestea fiind executate în proportie de 25% la parter.