Siguranța în trafic și noul Cod Rutier

Siguranța în trafic și noul Cod Rutier

Probabil ai auzit deja că Noul Cod Rutier beneficiază de o serie de modificări intrate în vigoare de la finalul lunii mai. Pentru că punem siguranța ta și a celor dragi înainte de toate, te ținem la curent cu acestea ca să eviți infracțiunile și să fii un conducător auto responsabil.

Deoarece faptele antisociale dintre participanții la trafic au ajuns să conducă la consecințe grave, începând de la injurii și terminând cu acțiuni de agresivitate fizică, au fost luate câteva măsuri, care nu erau până în prezent prevăzute de actele normative. Există câteva infracțiuni care devin pasibile de amendă sau chiar cu închisoare, conform noilor prevederi din proiectul de lege. Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

  • Înmatricularea vehiculelor va putea fi suspendată în anumite situații, după cum urmează: când ITP-ul este expirat sau când cumpărătorul nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii. Interdicția de circulație cu un vehicul poate fi dată când mașinile nu au asigurare RCA sau IT, au înmatricularea suspendată, nu corespund din punct de vedere tehnic.
  • Transmiterea dreptului de proprietate presupune conform noilor prevederi: datele noului proprietar trebuie înscrise în evidențele autorităților simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar în 90 de zile, organul fiscal care operează scoaterea autovehiculului din evidența fiscală va avea obligația notificării autorității competente despre înstrăinarea acestuia în termen de 5 zile lucrătoare, înmatricularea este suspendată de drept dacă noul proprietar nu solicită transcrierea în 90 de zile.
  • ITP la interval de 3 ani pentru mașinile noi și anual pentru cele de peste 12 ani. Pentru autovehiculele care transportă persoane, cu cel mult 8 locuri pe scaune, se vor supune primei inspecții periodice la 3 ani, dacă la data primei înmatriculări în România au fost noi. Mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să facă anual ITP, din momentul în care trec de data stabilită în certificatul de înmatriculare pentru o nouă verificare.
  • Permisele de conducere sunt mai greu de obținut. Ministrul Sănătății a impus prin ordin, de la 1 ianuarie, regulile pentru obținerea/reînnoirea permisului, fiind importantă starea de sănătate a șoferilor. Dacă suferiți de afecțiuni cardiace sau diabet veți obține mai greu permisul, fiind necesară dovada tratamentelor periodice. Ca urmare a directivei europene care exclude ca șoferii cu boli cardiovasculare sau diabet zaharat să conducă, și România trebuie să se alinieze. Persoanele cu boli vasculare periferice, insuficiență cardiacă, cardiopatie valvulară cu regurgitare aortică nu vor primi/reînnoi permisele de conducere.
  • Amenzi de circulație. Salariul minim brut a fost majorat la 1 900 lei de la începutul anului 2018, dar s-a decis plafonarea punctului de amendă, prin urmare acesta (10% din salariul brut pe economie) va rămâne la valoarea de 145 de lei. Iată clasele și valorile amenzilor: clasa I – 2-3 puncte (290-435 lei), clasa II – 4-5 puncte (580-725 lei), clasa III – 6-8 puncte (870-1 160 lei), clasa IV – 9-20 puncte (1 305-2 900 lei), clasa V – 21-100 puncte (3 045-14 500 lei).

În ceea ce privește amenzile rutiere, acestea s-au înăsprit. Neplata amenzilor poate conduce la suspendarea permisului, pentru depășirea limitei de viteză cu 51-60 km/h se vor acorda între 9-20 puncte de amendă, iar pentru depășirea vitezei cu peste 60 km/h între 21-50 de puncte. Se adaugă până la 120 de puncte dacă în urma acestei infracțiuni rezultă și un accident de ciruclației. Limita de alcoolemie permisă va fi considerată contravenție valoarea între 0.2-0.5 g/l de alcool pur în sânge, iar infracțiune 0.5 g/l. În această situație contravenția conduce la suspendarea permisului pentru 180 de zile, iar infracțiunea cu închisoare 1-5 ani sau amendă penală.

Inițiatorii prevederilor își doresc ca, prin măsurile considerate cele mai dure până în prezent, să conducă la creșterea siguranței pe drumurile publice și la reducerea numărului de accidente rutiere cu consecințe grave. Noi vă dorim să conduceți cu prudență atât pentru binele vostru, cât și al celorlalți participanți în trafic.

Nu uita de reducerile pentru asigurările auto CASCO Assist și de călătorie VOIAJ de la Allianz Țiriac Asigurări. Pe baza cardului Smart Cityclub Coresi Avantgarden beneficiezi de soluții de protecție customizate – nu doar protecție financiară, ci și soluții practice pentru situațiile mai puțin plăcute – pentru o gamă completă de produse și servicii pe toate segmentele de asigurări auto, bunuri, răspundere, viață și sănătate pentru familia ta.

 

Grup

IMMO LILA SRL

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, str. Ioan Popasu 15, Biroul 5A, Bl. C14, Ap. 50 și punct de lucru în municipiul Brașov, str. Zaharia Stancu nr. 8B, jud. Brașov, cu nr. de ordine în Registrul Comerțului J8/2159/2017 și CUI 37998040, cont bancar IBAN nr: RO04 BSEA 0110 0000 0062 6149, deschis la Credit Agricole Bank

Immo Lodgia S.R.L

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 2, județ Brașov, România, inregistrata sub cod fiscal RO 35259556, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.: J8/1924/23.11.2015, având contul nr: RO22 INGB 0000 9999 0547 3352, deschis la banca ING Bank

Avantgarden Immo-Invest S.R.L.

societate de drept roman, cu sediul social in municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 5, județ Brașov, România, având cod unic de înregistrare RO 31570460, înregistrată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov sub nr. J08/679/2013, cont bancar IBAN nr: RO72 BSEA 0110 0000 0134 9806, deschis la Credit Agricole Bank