Principii de bază pentru a-ți ordona casa și viața

Principii de bază pentru a-ți ordona casa și viața

În demersul nostru de a genera #BucuriePentruViitor, ne-am gândit să îți prezentăm metoda KonMari. Probabil ai aflat deja de ea. Pornită din Japonia și promovată de Marie Kondo, a dobândit amploare la nivel mondial. Deși la bază presupune organizarea și eliminarea lucrurilor inutile, ea reprezintă mai degrabă un stil de viață în care îți îngădui să renunți la ceea ce nu-ți mai aduce bucurie.

Marie Kondo, expert de origine japoneză în organizare, a reușit să transforme pasiunea sa pentru ordine și triere într-o metodă îmbrățișată de multe persoane, iar apoi într-un business prosper. Aceasta poate fi înțeleasă pe deplin cu ajutorul tutorialelor disponibile pe Youtube, instagram, a cărții Magia Ordinii sau chiar urmărind serialul care i-a fost dedicat: Tidying Up. Metoda sa nu este pentru oricine, însă, ci doar pentru cei care sunt pregătiți să-și construiască o lume în care nu-și găsesc locul decât obiectele încărcate cu bucurie. Îți explicăm pașii pe care îi presupune:

  • Ordinea trebuie făcută deodată. Atunci când faci ordine treptat sau în fiecare cameră pe rând nu va funcționa, iar lucrurile se vor dezorganiza din nou. Se impune într-adevăr o durată mai mare de timp, dar merită implicarea.
  • Trebuie să îți vizualizezi obiectivul. Cu alte cuvinte, înainte de a te debarasa de lucruri, vizualizează stilul tău de viață ideal. Obiective precum: nu vreau să mai trăiesc în dezordine sau vreau să pot renunța la obiectele care nu-mi mai sunt utile sunt mult prea vaste. Încearcă să îți imaginezi în ce fel de loc dorești să trăiești, cât mai detaliat.
  • Înțelege de ce îți dorești să trăiești în modul în care ți-ai imaginat. De exemplu, dacă dorești să trăiești într-un apartament ordonat pentru a te odihni mai bine, întreabă-te care este motivul pentru care vrei să te bucuri de un somn mai bun. Când vei epuiza întrebările, vei afla și răspunsul care te va motiva să îți pui în practică. De ce?
  • Determină dacă fiecare obiect îți provoacă bucurie. În loc să te concentrezi doar pe aruncarea diverselor obiecte care de altfel îți va cauza nefericire, asigură-te că prețuiești lucrurile de care ești atașat/ă. Ține în mână fiecare obiect și întreabă-te dacă îți aduce bucurie. În cazul în care răspunsul este afirmativ îl poți păstra. În caz contrar îl poți arunca, dărui sau chiar dona. Este important să atingi efectiv obiectul pentru a permite corpului tău să reacționeze, fiind vorba despre un proces senzorial, care implică intuiție și emoții.
  • Ordonează lucrurile în funcție de categorie și nu de locul în care stau. În majoritatea caselor obiectele care fac parte din aceeași categorie sunt depozitate în locuri multiple. Dacă hainele tale sunt împrăștiate prin apartament, trebuie să începi prin a le extrage din fiecare dulap și sertar, din fiecare cameră. Marie Kondo te poate ajuta și cu privire la împăturirea lor ca să îți ocupe un spațiu cât mai mic; ajung de dimensiunea unui plic și sunt mai ușor de vizualizat.
  • Ordinea se face într-o anumită… ordine. Metoda KonMari susține că aceasta este modul de ordonare corectă: haine, cărți, hârtii și apoi diverse amintiri. Fiecare dintre categorii poate fi la rândul său împărțit în mai multe categorii (de exemplu, hainele în bluze/cămăși, fuste/pantaloni, jachete, șosete etc.). În ceea ce privește depozitarea obiectelor, specialistul nipon încurajează aranjarea lor pe verticală și eventual în cutii de pantofi.
  • Nu în ultimul rând, elimină lucrurile nedorite și abia apoi așază-le la loc pe cele care rămân și îți aduc bucurie. Atunci când faci acest lucru este esențial să le mulțumești pentru rolul pe care l-au jucat în viața ta, să le arăți recunoștință. Reține că trebuie să faci singur această ordine și că nu poți arunca lucrurile unei alte persoane fără permisiunea sa.

Deși nu pare la prima vedere relaxantă, ci mai degrabă radicală și solicitantă, metoda KonMari te poate ajuta pe termen lung să obții acea relaxare după care tânjești, atunci când vii acasă și când petreci clipe plăcute în apartamentul tău din Coresi Avantgarden. Simplitatea, minimalismul din căminul tău se vor proiecta și pe plan personal și vei reuși să păstrezi în viață doar ceea ce îți aduce bucurie și ce se potrivește cu țelurile tale. Vei simți cu adevărat o încredere mai mare în propria capacitate de decizie. Citește-ne și luna viitoare pentru a afla alte lucruri interesante despre metoda KonMari. Așteptăm feedback-ul tău dacă ai început deja să o pui în aplicare. 😉

Foto: konmari.com 

Grup

IMMO LILA SRL

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, str. Ioan Popasu 15, Biroul 5A, Bl. C14, Ap. 50 și punct de lucru în municipiul Brașov, str. Zaharia Stancu nr. 8B, jud. Brașov, cu nr. de ordine în Registrul Comerțului J8/2159/2017 și CUI 37998040, cont bancar IBAN nr: RO04 BSEA 0110 0000 0062 6149, deschis la Credit Agricole Bank

Immo Lodgia S.R.L

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 2, județ Brașov, România, inregistrata sub cod fiscal RO 35259556, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.: J8/1924/23.11.2015, având contul nr: RO22 INGB 0000 9999 0547 3352, deschis la banca ING Bank

Avantgarden Immo-Invest S.R.L.

societate de drept roman, cu sediul social in municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 5, județ Brașov, România, având cod unic de înregistrare RO 31570460, înregistrată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov sub nr. J08/679/2013, cont bancar IBAN nr: RO72 BSEA 0110 0000 0134 9806, deschis la Credit Agricole Bank