KonMari: metoda de organizat documente și hârtii

KonMari: metoda de organizat documente și hârtii

Așa cum v-am obișnuit, și luna aceasta împărtășim cu voi din trucurile recomandate pentru organizare de către celebra Marie Kondo, specialista în ordine. De data aceasta veți afla cum puteți câștiga spațiu prin organizarea hârtiilor și a documentelor din casă.

Metoda de organizare a lui Marie Kondo este o întreagă filosofie care gravitează în jurul unei întrebări simple: îmi provoacă bucurie acest obiect? Atunci când identifici acele lucruri care te bucură în mod real vei ajunge să ai apartamentul plin cu obiecte pe care le prețuiești. Pe lângă spațiul suplimentar pe care îl vei obține, această metodă te ajută să parcurgi și o călătorie interesantă către auto-descoperire și viață împlinită. Concentrându-te mai degrabă pe ceea ce dorești să păstrezi decât pe ceea ce vrei să elimini, procesul devine pozitiv și responsabilizant. Sunt șanse mari să experimentezi momente revelatoare în care te vei înțelege mai bine pe tine însuți.

În lista pe care experta niponă a conceput-o pentru organizarea întregii locuințe, hârtiile și documentele se află abia pe al treilea loc deoarece trebuie să începi cu obiectele de care ești cel mai puțin atașată, avansând către categoriile cu care îți va fi mai dificil. Iată și pașii de care este bine să ții cont:

– identifică hârtiile și locul unde le depozitezi. Ai senzația că știi perfect locul unde se află fiecare hârtie, dar în realitate sunt împrăștiate pretutindeni, începând de la frigider și terminând cu revistele colecționate. Jurnalele și scrisorile de dragoste nu sunt incluse 😊

– aruncă totul! Marie Kondo este lipsită de milă când vine vorba de hârtii. Regula sa generală este să scapi de toate. Iar motivul este unul simplu: hârtia nu îți va produce niciodată bucurie, indiferent cât de atent o păstrezi. Prin urmare, recomandă să elimini orice nu se încadrează în următoarele categorii: folosit în prezent, necesar pentru o perioadă limitată de timp sau de păstrat pe termen nelimitat.

– sortează hârtiile rămase în două categorii. Aceste categorii sunt compuse din: hârtii ce trebuie salvate, hârtii la care mai trebuie să te gândești. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să identifici și să pui deoparte pe cele cu care încă nu te-ai hotărât ce vei face.

– așază hârtiile de rezolvat într-un singur loc și într-un organizator vertical. Fie că este vorba de scrisori care așteaptă un răspuns, formulare pe care trebuie să le expediezi sau reviste pe care intenționezi să le citești, așază-le pe toate laolaltă, în așa fel încât să fie organizate pe verticală.

– îndosariază hârtiile care trebuie păstrate conform frecvenței de folosire. În acest sens, ele se împart în următoarele categorii: hârtii folosite rar (polițe de asigurare, garanții, contracte) și hârtii folosite frecvent (reviste sau documente de serviciu). Cele folosite rar trebuie amplasate într-un dosar separat deoarece sunt șanse mici să le folosești, așa că nu este necesar efortul de a le aranja.

– digitalizarea documentelor. Hârtiile folosite frecvnet sunt cele mai dificil de gestionat, conform expertei Marie Kondo, deoarece au tendința de se multiplica. Secretul este să menții volumul lor sub control și să folosești un dosar transparent. O variantă modernă și accesibilă multor persoane constă în digitalizarea lor, fie prin fotografiere, fie prin scanare.

Sperăm că informațiile te vor ajuta să îți organizezi hârtiile și documentele din apartament încât să le poți depista cu ușurință când ai nevoie de ele. Te așteptăm cu alte recomandări utile de la Marie Kondo pentru apartamentul tău din Coresi Avantgarden și luna viitoare.

Grup

IMMO LILA SRL

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, str. Ioan Popasu 15, Biroul 5A, Bl. C14, Ap. 50 și punct de lucru în municipiul Brașov, str. Zaharia Stancu nr. 8B, jud. Brașov, cu nr. de ordine în Registrul Comerțului J8/2159/2017 și CUI 37998040, cont bancar IBAN nr: RO04 BSEA 0110 0000 0062 6149, deschis la Credit Agricole Bank

Immo Lodgia S.R.L

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 2, județ Brașov, România, inregistrata sub cod fiscal RO 35259556, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.: J8/1924/23.11.2015, având contul nr: RO22 INGB 0000 9999 0547 3352, deschis la banca ING Bank

Avantgarden Immo-Invest S.R.L.

societate de drept roman, cu sediul social in municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 5, județ Brașov, România, având cod unic de înregistrare RO 31570460, înregistrată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov sub nr. J08/679/2013, cont bancar IBAN nr: RO72 BSEA 0110 0000 0134 9806, deschis la Credit Agricole Bank