Luna martie este una aniversară: 3 ani de la deschiderea Coresi Shopping Resort, 2 ani de la demararea proiectului de locuințe Coresi Avantgarden. Timpul a trecut, am crescut frumos, cu energie și voie bună, iar asta se vede zi de zi! Ne dorim să construim alături de tine povești deosebite… Ne interesează istoria locului și suntem pasionați în general de ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în zona în care construim, prin urmare nu putem sărbători fără a face o retrospectivă.

Nicolae Iorga spunea că „Acel om care nu cunoaşte trecutul, nu are viitor. Şi nici ţara, poporul, dacă nu-şi cunosc trecutul, nu au viitor.”

Conceptul dezvoltărilor imobiliare de pe fosta platformă Tractorul reprezintă o metaforă, o reinterpretare modernă a alăturării trecut – viitor. Ne dorim să păstrăm și să conservăm memoria locului deoarece aici s-au încrucișat destine și s-au derulat povești de viață, motiv pentru care trecutul se reflectă atât în conceptul arhitectural, cât și în spațiul public.

 

Evenimente memorabile

Uzina a luat ființă în anul 1925 ca fabrica de avioane IAR Brașov.

În anul 1926 s-a construit prima clădire, Hangarul T40, proiectat de inginerul Alexandru Uleșeu. Hala are o secțiune transversală de formă parabolică cu o deschidere liberă de 62 m și o înălțime maximă de 20 m. Structura hangarului este una foarte curajoasă și deschizătoare de drum în domeniul proiectării, datorită faptului că teoria suprafețelor cilindrice a apărut 4 ani mai târziu într-o formă în care putea fi folosită în proiectare; inițial hala a servit ca hangar pentru avioane, devenind ulterior hală de producție. În jurul hangarului s-au dezvoltat rând pe rând alte hale de producție (T39, T42 etc.), în care s-a început construirea avioanelor de vânătoare românești;

Ansamblul administrativ al fabricii a fost construit în anul 1938 și este opera arhitectului Octav Doicescu; în anul 1944, în duminica Paștilor, la ora 11, uzina IAR a fost bombardată de avioanele americane; un singur raid a fost suficient pentru a trece pe linie moartă producția avioanelor. În 1946, după venirea autorităților ruse la Brașov, au fost confiscate mare parte din utilaje în contul despăgubirilor de război, iar producția a fost orientată spre fabricarea de tractoare.

În timpul bombardamentelor fabrica a fost afectată parțial și nu a fost distrusă în proporție de 100%, așa cum a sunat propaganda comunistă a acelor vremuri, care pretindea că fabrica de tractoare a fost o reconstruită integral și acest lucru li s-a datorat în exclusivitate. După anul 1990 uzina a intrat într-un lent proces de privatizare care i-a secătuit resursele.

În iulie 2007 în cadrul unei licitații, platforma Tractorul a fost achiziționată de către societatea imobiliara Flavus Invest, devenită ulterior Coresi Business Park, deținută de fondul britanic de investiții Centerra Capital Partner.

Cumpărătorul viza derularea unui proiect de regenerare urbană pentru întreaga zonă, cu o suprafață de 124 de hectare, ce cuprindea birouri, hotel, locuințe și spații comerciale. Datorită crizei, costul derulării proiectului a crescut, iar investiția a devenit imposibil de realizat la acel moment.

 

Ce înseamnă în viziunea Coresi Avantgarden conceptul de regenerare urbană

Remodelarea suprafeței de 100 din cele 124 de hectare ale uzinei a început în 2012, când Immochan a achiziționat acest teren și a pus pe hârtie planurile pentru zona comercială și rezidențială. Terenul achiziționat nu mai păstra nimic din aspectul impunător de altădată al uzinei brașovene, ci cuprindea doar ruine, hale dezafectate, buncăre și mult moloz.

Primul pas a fost construcția centrului comercial Coresi Shopping Resort, inaugurat în martie 2015. După darea în folosință a celor 24 hectare destinate spațiilor comerciale, viitorul cartier Coresi a cunoscut o dezvoltare rapidă a infrastructurii.

Ansamblul rezidențial Coresi Avantgarden reprezintă etapa a treia a proiectului ce revitalizează circa 8% din suprafața utilă a orașului Brașov. Ideea unei dezvoltări rezidențiale pe fosta platformă industrială a apărut încă din 2012, când au fost inițiate primele discuții între Immochan și Kasper Development. Cei doi parteneri cu competențe complementare în sfera comercială și rezidențială au ajuns la o formulă câștigătoare trei ani mai târziu. Construcția unităților din proiect a fost demarată în martie 2016. În prezent peste 20 blocuri sunt în diferite etape de execuție.

O tranzacţie importantă înregistrată anul trecut pe piața de birouri a fost achiziționarea Coresi Business Park către Immochan. Axa pietonală ce străbate zona rezidențială face legătura între centrul comercial Coresi și zona de birouri, dar și cu Parcul Sportiv.

 

EN
Call Now Button