Cu toate că alegerea unui covor poate reprezenta un aspect banal, află că există o mulțime de factori de care este bine să ții cont dacă îți dorești să fii mulțumit de alegerea ta și peste câțiva ani. Ține cont de recomandările noastre și nu vei regreta.

Un prim aspect care trebuie evidențiat este că, spre deosebire de mochetă, covorul nu trebuie să ocupe întreaga pardoseală; nu opta pentru un covor prea mare raportat la suprafața încăperii. Rolul de bază al unui covor este în general unul decorativ, prin urmare va evidenția principala zonă de activitate din încăperea respectivă.

Apoi, este bine să urmărești în funcție de specificul camerei următoarele: în dormitor covorul trebuie să aibă lungimea mai mare decât cea a patului, iar lățimea mai mare decât patul și noptierele laolaltă, în living delimitează cu ajutorul său spațiul central evitând să optezi pentru o dimensiune prea mică, iar în zona de luat masa din camera de zi cel mai potrivit model de covor este unul ușor de curățat, cu textură pufoasă.

În ceea ce privește culoarea covorului, trebuie să ții cont în primul rând de spațiul liber disponibil la nivelul pardoselii. Dacă acesta este redus, evită culorile puternice. Pentru a fi sigur că nu dai greș, o paletă cromatică oricând asortată este cea în care se încadrează canapeaua, draperiile, eventual pernele decorative sau tablourile.

Un alt criteriu important în alegerea covorului potrivit este reprezentat de stilul de amenajare al camerei. Astfel, dacă este vorba despre un stil clasic, îți recomandăm pentru covor nuanțe de gri, verde, maro, bordo sau roșu, pe care le regăsești în așa-numitele covoare turcești. Dacă ești interesat de un stil avangardist, află că sunt extrem de căutate în ultima perioadă modelele de covoare lățoase, denumite shaggy, care conțin 2-3 nuanțe asortate sau cele cu textură în relief și cu imprimeu abstract. Nu în ultimul rând, dacă locuința ta este amenajată într-un stil rustic și eco, cea mai potrivită variantă de covor este cel etnic, eventual fabricat din fibre naturale, respectiv din lână, sisal, iută sau bumbac. Majoritatea sunt vopsite în nuanțe naturale precum verde, maro și bej.

Iată și câteva sfaturi general valabile, indiferent de încăperea pentru care urmează să achiziționezi covorul:

  • Pentru o încăpere mică alege un covor în nuanțe calde, deschise, eventual pastel, iar pentru una de dimensiuni generoase optează pentru un covor închis la culoare. De aseemenea, covoarele multicolore sunt potrivite pentru încăperi mari, pentru a nu crea senzația de aglomerare;
  • Urmărește să obții un oarecare contrast între culoarea pardoselii și cea a covorului;
  • În plus față de sfaturile individualizate pentru fiecare încăpere în parte, trebuie să ții cont și de stilul de ansamblu al căminului tău, designul interior pe care l-ai preferat. Astfel, dacă este vorba de unul clasic, un covor person nu va reprezenta o alegere perimată. În schimb un stil modern recomandă un covor simplu, minimalist sau cu modele abstracte;
  • Ia în considerare locul unde așezi covorul. De exemplu, pentru un aspect îngrijit al casei, ține cont de faptul că un covor așezat în zonele intens circulate nu trebuie să aibă o culoare deschisă;
  • Pentru că și aspectul unui covoraș de intrare este important, fiind cel care îți urează bun venit acasă, urmărește ca cel amplasat în exterior să fie fabricat dintr-un material dur și rezistent pentru a reține mizeria, iar cel amplasat în exterior trebuie să fie de asemenea dur, dar cu textură mai densă pentru a prelua restul de umiditate și praf de pe încălțăminte. Evită nuanțele deschise.

Nu uita de faptul că un covor poate conferi personalitate unei camere, pe care o poate înveseli, îi poate conferi eleganță și căldură, având chiar abilitatea de a schimba complet atmosfera dintr-un cămin.

Nu-ți fie teamă să faci, din când în când, alegeri curajoase!

EN
Call Now Button