Recomandare: Cetatea Feldioara

Recomandare: Cetatea Feldioara

Care este avantajul de a avea un apartament în complexul Coresi Avantgarden? Ești foarte aproape de obiectivele turistice din Transilvania. Recomandarea noastră pentru weekend: Cetatea din Feldioara. Construită în secolul al XIII-lea, este cea mai importantă fortificație din Transilvania, reprezentând un reper important pentru județul Brașov. Începând din luna august 2018 este redeschisă publicului, iar Festivalul “Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara” reprezintă un motiv în plus pentru a o include în planurile tale de weekend.

Cetatea din Feldioara, monument istoric național din clasa A, este localizată în comuna cu același nume din județul Brașov, fiind ridicată în urmă cu aproximativ opt secole de către cavalerii teutoni pe o stâncă calcaroasă cu înălțimea de 150 metri. Este atestată documentar din anul 1225 și s-a bucurat de o extindere cu ajutorul sașilor din Râșnov, Cristian și Vulcan. Mărturiile istorice susțin că în anul 1430 a fost distrusă de invadatorii turci, iar în 1457 de campania lui Vlad Țepeș, fiind refăcută în același an. În epoca modernă s-a considerat necesară o reconstrucție completă a sa după prăbușirea din timpul comunismului. Lucrările de reconstrucție, de mare amploare, au fost inițiate de către Consiliul Local Brașov în 2013. Ele au vizat nu doar zidurile cetății, ci și cercetări de natură arheologică cu privire la situl istoric. Astfel, descoperirile arheologice au scos la iveală artefacte din perioadele neolitică, geto-dacică și medievală, pe care le vei putea regăsi în muzeele amenajate în turnurile cetății. Iată un detaliu extrem de interesant relevat de arheologi: dealul acestui reper istoric transilvănean a fost locuit în urmă cu mai multe mii de ani de cultura Cucuteni.

În ceea ce privește detaliile lucrărilor de reconstrucție, turnurile și zidurile de incintă au fost restaurante, fiind conservate fortificațiile teutone inițiale. S-a dorit conservarea zidurilor vechi, așadar s-au utilizat procedee de consolidare, subzidiri și injectări, iar reconstrucția a implicat materiale precum lemn, piatră, cărămidă și învelitori din țigle ceramice, toate cu scopul de a reproduce aspectul cetății din secolul al XVII-lea. Curtea interioară conține resturile unei capele și ale unei mănăstiri, care au fost puse în valoare prin marcaje speciale. Nu în ultimul rând, lucrările au implicat și fântâna cu adâncimea de 70 de metri și amenajarea unui spațiu de belvedere pe zidul de strajă care îți îngăduie să te bucuri de o panoramă superbă a Țării Bârsei.

Dacă ai în plan să vizitezi această cetate după o perioadă de 30 de ani de pauză, o găsești în satul cu același nume, la doar 17 km de orașul Brașov. În momentul de față programul pentru public este începând de miercuri și până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00, urmând o actualizare a acestuia pe parcursul desfășurării altor activități. Prețul biletului de intrare, care include taxa de filmare și fotografiere, este 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru elevi și studenți.

În final, iată încă o veste bună pentru timpul tău liber: în intervalul 8-9 septembrie 2018 se desfășoară cea de-a opta ediție a Festivalului “Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara“ unde intrarea este liberă. Cu această ocazie, întreaga comună va îmbrăca haine de sărbătoare în cadrul acestui festival cu tradiție pe plan local. Ediția de acest an este înscrisă în proiectul “Obiective culturale, tradiții și obiceiuri în Comuna Feldioara”, făcând parte din strategia și programul de promovare, dezvoltare și valorificare a tradițiilor și turismului. Acest program a fost elaborat de către Primăria Feldioara pentru a conserva datinile și tradițiile locale, care ne reprezintă pretutindeni în lume. Festivalul se bucură atât de participarea localinicilor, cât și a turiștilor din întreaga țară, precum și din Europa, oferindu-le un program artistic bogat, cu momente încărcate de specific medieval, precum paradă şi demonstraţii cu cai, cavaleri şi domniţe; concerte de muzică medievală; demonstraţii de artă şi lupte medievale, recitaluri, spectacole ale elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din localitate şi tinere talente locale, cântece populare, concerte extraordinare, spectacol cu torțe, foc de artificii. Tot în cadrul festivalului copiii de toate vârstele pot experimenta etapele prelucrării fibrelor textile în cadrul atelierului „Şezătoarea celor Mici”.

Grup

IMMO LILA SRL

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, str. Ioan Popasu 15, Biroul 5A, Bl. C14, Ap. 50 și punct de lucru în municipiul Brașov, str. Zaharia Stancu nr. 8B, jud. Brașov, cu nr. de ordine în Registrul Comerțului J8/2159/2017 și CUI 37998040, cont bancar IBAN nr: RO04 BSEA 0110 0000 0062 6149, deschis la Credit Agricole Bank

Immo Lodgia S.R.L

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 2, județ Brașov, România, inregistrata sub cod fiscal RO 35259556, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.: J8/1924/23.11.2015, având contul nr: RO22 INGB 0000 9999 0547 3352, deschis la banca ING Bank

Avantgarden Immo-Invest S.R.L.

societate de drept roman, cu sediul social in municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 5, județ Brașov, România, având cod unic de înregistrare RO 31570460, înregistrată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov sub nr. J08/679/2013, cont bancar IBAN nr: RO72 BSEA 0110 0000 0134 9806, deschis la Credit Agricole Bank