Echipa Coresi Avantgarden a participat recent la târgul imobiliar Brașov și a luat pulsul celor interesați să investească în domeniul rezidențial. Într-adevăr, suntem la început de an, iar piața imobiliară trece printr-o serie de schimbări importante. O evoluție continuă se observă pe toate planurile și se dovedește, în cea mai mare parte, de bun augur. Noi am extras cele mai importante aspecte din acest domeniu și ți le prezentăm în detaliu în continuare.

Prețul mediu de vânzare

Prețurile imobilelor par să se apropie cu pași mici, de nivelul pe care îl atinseseră înainte de criză, dar un boom imobiliar nu reprezintă un motiv de îngrijorare, conform specialiștilor. Experții în piața imobiliară, în urma evaluării prețurilor pentru apartamente înregistrate în anul 2017, au concluzionat că prețul acestora este în ușoară creștere; un metru pătrat util a ajuns să valoreze, în medie, peste o mie de euro.

În Cluj Napoca se vând în prezent cele mai scumpe apartamente din Transilvania, respectiv la valoarea de 1410 euro; procentual este vorba despre o creștere cu 16.6% raportat la anul 2016. În Brașov, prețul se încadrează în media națională, respectiv 1000 euro /mp. Programul Prima Casă are limitele sale, în pofida succesului pe care l-a înregistrat. Este luată în considerare o renunțare parțială la acesta, considerându-se că piața va prelua pe termen mediu și lung această creditare, în mod gradual. Programul guvernamental a fost unul de succes deoarece a reușit să faciliteze accesul multor tineri la credite pentru locuințe în ultimii ani.

Reducerea TVA-ului, un ajutor pentru piața imobiliară

Inițiativa legislativă care este în prezent dezbătută în Parlament, prevede introducerea unei cote de TVA de 5% dincolo de prima locuință nou cumpărată, în condițiile în care valoarea sa nu depășește 100 000 de euro. Prin reducerea Taxei pe Valoare adăugată se poate stimula semnificativ segmentul de locuințe noi, încurajând cumpărătorii care își doresc un spațiu de locuit mai mare, construit recent.

Evoluția ROBOR

Ținând cont de tendințele în creștere ale pieței imobiliare, Banca Națională a României, a subliniat încă din 2017, că este posibil ca populația să întâmpine probleme în ceea ce privește achitarea apartamentelor. Rata de creștere anuală a prețului locuințelor o depășea cu un procent de 7.1% pe cea din UE care înregistra în 2016 un procent de numai 4%. Astfel, raportul BNR asupra stabilității financiare atrage atenția asupra problemei sustenabilității prețurilor în condițiile economiei de piață.

Locuințele noi

Oamenii de afaceri care investesc în domeniul construcțiilor împărtășesc aceleași concepții ca și BNR, respectiv că se poate dovedi periculoasă creșterea nejustificată a prețului la aparamente. Prețurile prea mari pot să fie în primă fază acceptate pe piață, dar în timp, dacă depășesc prea mult pragul de 1000 euro/mp, pot să conducă la o nouă criză imobiliară.

Sunt și dezvoltatori care împărtășesc o viziune mai optimistă asupra evoluției pieței, încadrând-o drept normală și considerând că stabilitatea acesteia este asigurată de veniturile cu aproape 100% mai mari de dinainte de recesiune, raportat la un ritm al scumpirii de aproximativ 10%.

Tendințele generale sunt ascendente

În ceea ce privește tendințele preconizate de specialiști, se anticipează că gradul de creștere economică va fi mai bun decât în restul țărilor din Uniunea Europeană, în mare parte datorită unui PIB cu 7% mai mare, stimulat de consumul privat și exporturi. Dinamismul înregistrat de economie se va reflecta și în piața de investiții. Segmentul de retail va viza orașele cu deficit de spații moderne, cu o populație mai mică de 100 000-150 000 locuitori. Migrația va deveni însă tot mai pregnantă, în special în principalele orașe ale țării Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, capitală fiind defavorizată. Din acest motiv, marile companii se vor concentra pe deschiderea unor filiale în afara Bucureștiului.

Românii care lucrează în străinătate încep să revină în număr tot mai mare, forța de muncă cunoscând o ameliorare semnificativă. Nu în ultimul rând, se va înregistra un impact pozitiv și asupra cererii de terenuri din partea segmentului rezidențial; proiectele din această zonă sunt obiectul cererii de terenuri. Proiectele de birouri vor asocia proiecte rezidențiale în zonele din apropiere, așa cum se întâmplă și la Brașov în viitorul cartier Coresi. Dacă ești interesat să discutăm mai multe detalii despre segmentul investițional, te invităm la biroul de vânzări pentru a sta de vorbă cu unul dintre consultanții noștri.

EN
Call Now Button