Designer de interior sau decorator… ce alegi?

Designer de interior sau decorator… ce alegi?

Primăvara – anotimpul noilor începuturi. Este timpul pentru abordări noi și schimbări, atât în stilul de viață – alimentație, activități sportive, plimbări, ieșiri, dar și în interiorul apartamentului tău din Coresi Avantgarden. Bineînțeles, poți opta pentru ajutor. Se întâmplă ca meseria de designer de interior să fie deseori confundată cu cea de decorator. Adevărul este că cele două sunt destul de diferite, iar tipul de profesionist pe care îl alegi va influența stilul de amenajare pe care o dorești pentru apartamentul tău. Îți explicăm în continuare prin ce diferă și de ce trebuie să ții cont când te decizi să conturezi aspectul estetic și funcțional al locuinței.

Designerul de interior

În primul rând, designerul de interior este un profesionist care necesită o pregătire specifică și formală. Munca sa include de obicei studiul culorilor și a materialelor, folosirea programelor de design pe computer, desen, planificarea spațiului, designul mobilierului, arhitectură și multe altele. De multe ori designerii de interior sunt absolvenți ai Facultății de Arhitectură sau ai unor cursuri care le conferă anumite certificări. În general, ei se concentrează asupra planificării spațiului de locuit și te pot ajuta să concepi și să renovezi dacă este cazul interiorul căminului tău, încă de la începutul lucrărilor de construcție și până la ultimul element de decor. Aceștia nu doar îmbunătățesc aspectul unei camere, ci și funcția acesteia, fiind necesar să înțeleagă modul în care va fi utilizată fiecare încăpere în parte de către persoana care o va locui. Deoarece natura activității lor este, după cum am menționat, una destul de tehnică, designerii de interior colaborează adeseori cu arhitecți și constructori, dacă nu sunt chiar ei certificați în acest sens, pentru a ajuta un client să obțină aspectul dorit, fie că este vorba despre un studio, apartament cu mai multe camere sau orice spațiu interior.

Decoratorul

O primă deosebire a decoratorului de interior față de designer constă în faptul că nu necesită o pregătire profesională formală deoarece meseria sa este în principal axată pe aspectul estetic. Totuși, există și pentru aceștia cursuri specializate, concentrate pe culori și materiale, aspectul unei încăperi, planificare spațială, stiluri de mobilier etc. Aceștia nu se implică în operațiuni de renovare sau de planificare structurală, ci intervin la final și se concentrează pe aspectul de suprafață al spațiului. Decoratorii pot să te ajute să te hotărăști asupra unui stil, să alegi o schemă de culori, să achiziționezi mobila necesară și să accesorizezi un spațiu, ținând cont de personalitatea ta. Deseori sunt utili în spațiile care necesită reamenajare. Ei nu colaborează în general cu constructori și nici cu arhitecți, însă pot să colaboreze cu tâmplari, tapițeri și alți profesioniști de acest gen.

Prin urmare, ca să decizi mai ușor dacă optezi pentru un designer de interior sau pentru un decorator trebuie să ții în primul rând cont de necesitățile apartamentului tău. Atunci când se impun modificări structurale, adăugarea unor uși sau ferestre noi, un designer interior este cea mai potrivită alegere.

Dacă nu sunt necesare modificări structurale, dar ai nevoie de o opinie pertinentă cu privire la stilul care se potrivește în căminul tău, fie că este vorba despre alegerea culorii pereților sau a mobilierului, fie că este vorba despre corpurile de iluminat, cel mai probabil ai nevoie de un decorator. Acesta din urmă înțelege gusturile și necesitățile tale și le poate pune în practică, fără a necesita vreo muncă tehnică. Reține însă faptul că poți descoperi și persoane extrem de competente, ale căror cunoștințe să le exceadă pe cele prezentate de fișa standard pe care o presupune postul și care te pot ajuta în mai multe direcții.

Indiferent de profesionistul pentru care optezi pentru amenajarea apartamentului tău ia în considerare două aspecte esențiale: bugetul pe care intenționezi să îl aloci amenajării de interior, precum și etapele în care intenționezi ca aceasta să se desfășoare. Prețul perceptut atât de un decorator, cât și de un designer interior poate să fie exprimat procentual, pe oră de lucru sau pe metru pătrat al locuinței tale și poate varia semnificativ în funcție de mărimea proiectului, precum și de complexitate. Desigur, persoanele cu experiență îndelungată într-un domeniu de activitate pot să se distingă și prin tarife superioare mediei.

Pregătește-te din timp cu o serie de schițe și imagini similare cu viziunea pe care ți-o dorești pusă în practică, precum și cu o serie de informații pe care să le oferi. Chiar dacă nu cunoști terminologia specifică, îți poți exprima preferința în materie de culori, de lumină și poți ajuta pe cel care va concepe alături de tine proiectul de amenajare cu informații legate de stilul tău de viață. De exemplu, dacă îți place să citești poate fi integrat un colțișor destinat cărților precum o bibliotecă, dacă ai copii cărora le place să se plimbe mult pe jos cu siguranță nu este eficient să optezi pentru gresie în întreaga casă.

Sperăm să te fi ajutat informațiile și îți dorim să îți amenajezi căminul exact așa cum te simți confortabil, acasă…

Grup

IMMO LILA SRL

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, str. Ioan Popasu 15, Biroul 5A, Bl. C14, Ap. 50 și punct de lucru în municipiul Brașov, str. Zaharia Stancu nr. 8B, jud. Brașov, cu nr. de ordine în Registrul Comerțului J8/2159/2017 și CUI 37998040, cont bancar IBAN nr: RO04 BSEA 0110 0000 0062 6149, deschis la Credit Agricole Bank

Immo Lodgia S.R.L

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 2, județ Brașov, România, inregistrata sub cod fiscal RO 35259556, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.: J8/1924/23.11.2015, având contul nr: RO22 INGB 0000 9999 0547 3352, deschis la banca ING Bank

Avantgarden Immo-Invest S.R.L.

societate de drept roman, cu sediul social in municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 5, județ Brașov, România, având cod unic de înregistrare RO 31570460, înregistrată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov sub nr. J08/679/2013, cont bancar IBAN nr: RO72 BSEA 0110 0000 0134 9806, deschis la Credit Agricole Bank