Cum amenajezi un dormitor modern?

Cum amenajezi un dormitor modern?

La Coresi Avantgarden construim apartamente moderne, dar funcționale. Astăzi tratăm spațiul de odihnă, de multe ori cea mai importantă încăpere din casă pentru că aici petreci de multe ori cea mai mare parte din timp. Dacă deți un apartament de dimensiuni nu tocmai generoase, nu renunța la ușa care desparte zona de zi de zona de noapte. Această ușă separă fonic, dar și estetic. Amenajarea dormitorului presupune o atenție specială, iar noi te vom ajuta cu câteva recomandări care îți vor prinde bine. Citește-le cu atenție.

Vom începe cu alegerea culorii predominante din dormitor. Dacă îți dorești simplitate pentru această încăpere, îți recomandăm o singură culoare, de preferat una deschisă și caldă, mai ales când este vorba despre o cameră de dimensiuni mici. Culorile intense pot determina dezechilibre la nivel emoțional și perturbă odihna de calitate.  Prin culoare și lumină simplitatea se va transforma într-un șarm deosebit, iar dacă simetria este caracteristica definitorie în aranjamentul mobilierului, nota predominantă va fi una de funcționalitate și aerisire.

Piesele de bază de mobilier dintr-un dormitor, alături de pat, sunt de obicei compuse dintr-un șifonier sau un dulap de dimensiuni generoase și una-două noptiere.  Șifonierul sau dulapul, pentru a dobândi funcționalitate optimă, este cel mai adesea integrat într-un corp comun cu patul.  Pentru apartamentele de dimensiuni mici, un pat cu baldachin este ușor de ascuns de către ochii musafirilor și, în plus, conferă un aspect inedit.  Dacă ții cont în amenajare de stilul Feng Shui, este bine să nu depozitezi lucruri sub pat deoarece împiedici circulația optimă a energiilor. De asemenea, deși sunt extrem de căutate și conferă un aspect deosebit încăperii, oglinzile nu trebuie așezate în fața patului, de preferat să fie excluse complet din încăpere (eventual integrate la interiorul dulapului).  Alte sfaturi Feng Shui recomandă ca patul să nu fie amplasat lângă un geam și să nu folosești grinzi în decorarea dormitorului; în ambele situații fluxul energetic nu este realizat corect.

Tot cu privire la pat, amplasarea sa în dormitor este bine să fie în așa fel încât să îți ofere vizibilitate asupra ușii, cât și asupra ferestrei. Te poți orienta și după vechiul obicei de a-l așeza cu fața către est, ca soarele să te poată mângâia la trezire în fiecare dimineață. Locul de amplasare al prizelor și al surselor de alimentare pentru corpurile de iluminat reprezintă un criteriu de la care nu poți face abstracție atunci când decizi locul în care se va afla patul.  Salteaua poate avea, în funcție de dimensiunea patului, dimensiunea de 140, 160, 180 sau 200 cm. Ține cont că alături de cadrul patului aceasta poate reduce din spațiul disponibil al dormitorului. În ceea ce privește zona de acces pe lângă pat, este bine să existe o distanță minimă de 60 cm.

Îți recomandăm să alegi întregul mobilier în primul rând după criteriul funcționalității. Verifică atunci când îl achiziționezi accesibilitatea compartimentelor, precum și sistemul de închidere al ușilor ca să te asiguri că spațiul de care dispui este cel potrivit patului, respectiv traficului prin încăpere.

Pentru că detaliile fac întotdeauna diferența,  atât lenjeria de pat, cât și perdelele și covorul trebuie să beneficieze de atenție deosebită din partea ta. Tăblia patului este un element deseori neglijat în procesul de amenajare al dormitorului, ca și zona situată în fața patului. Ține cont de aspectul general pe care îl urmărești în amenajare atunci când alegi textura și culorile acestor elemente decorative. De exemplu, dacă stilul preferat de tine este unul simplu, acestea trebuie să respecte nota trasată și să nu aibă un colorit intens sau bogat. Ai posibilitatra să optezi și pentru zone tapetate în cameră care vor sublinia sau, dimpotrivă, estompa ambientul.

Îți dorim multă inspirație în alegerile de amenajare ale dormitorului tău și să ai parte numai de nopți liniștite și confortabile.