Sfaturi pentru aerisirea locuinței în sezonul rece

Sfaturi pentru aerisirea locuinței în sezonul rece

În sezonul rece aerisirea apartamentului nu reprezintă doar un obicei benefic pentru sănătate, ci și unul care îți asigură o locuință durabilă. Îți oferim așadar o serie de informații și recomandări de care este bine să ții cont în acest sens.

Pe durata iernii locuințele sunt mai afectate de umiditate decât în restul anului, în primul rând datorită faptului că ferestrele stau un timp mai lung închise, ventilația și circulația aerului sunt reduse, iar diferența dintre temperatura din interior și cea din exterior conduce la un condes constant. Aerisirea constă efectiv în eliminarea aerului din interior plin de substanțe chimice, dioxid de carbon, praf și microbi și înlocuirea acestuia cu aer curat, din exteriorul locuinței.

O aerisire corect efectuată dispune de multiple avantaje, după cum urmează: reduce riscul de igrasie, reduce consumul de căldură. Un dezumidificator poate reprezenta o soluție, însă nu este întotdeauna cea optimă și nici recomandată pe termen lung. Pentru baie, locul unde se acumulează de obicei cea mai mare umezeală din casă, se poate dovedi de ajutor un ventilator electric; evitați să lăsați podeaua udă și să folosiți covorașe din materiale textile. Bucătăria, o altă încăpere cu risc ridicat de umiditate, necesită o hotă deasupra aragazului sau plitei și, eventual, un ventilator. Și plantele de apartament sunt utile în procesul de absorbire a dioxidului de carbon și regenerare a oxigenului.

În anotimpul rece aerisirea nu trebuie să dureze un timp îndelungat, ci o perioadă scurtă, dar intensivă. În lunile de iarnă este indicat să se rezume la intervale repetate de 5-10 minute, chiar dacă afară plouă sau ninge, iar în cele de toamnă la 10-15 minute. Din punctul de vedere al intervalului orar, cel mai indicat este imediat după trezire, după ce facem aburi (respectiv când folosim baia sau bucătăria), când uscăm haine sau când facem curățenie în întregul apartament. Dacă există mai multe persoane în locuință, aerisirea trebuie să aibă loc și mai des. Trebuie subliniat faptul că pentru o aerisire corectă este esențial să deschizi complet feresterele, căci printr-o deschidere parțială nu vei cauza decât o răcire a pereților în zona ferestrei și este nevoie să se creeze un curent de aer.

În construcția apartamentelor din proiectul Coresi Avantgarden au fost folosite procese umede care necesită un interval de timp pentru o uscare completă, iar elementele de închidere a apartamentului și finisarea pereților exteriori au fost gândite și proiectate pentru un confort termic de calitate, la un preț avantajos. Din acest motiv, recomandăm locatarilor să respecte următoarele reguli:

  • asigurarea unei temperaturi constante minime de 18 grade Celsius, în special în sezonul rece;
  • aerisirea regulată astfel încât nivelul umidității relative a aerului să nu depășească 50%.

Iată care sunt factorii ce pot contribui la creșterea umidității aerului peste limitele admisible, precum și care afectează confortul termic și calitatea finisajelor (vopsele lavabile, parchet laminat, uși): vaporii de la baie, vaporii ce provin din uscarea rufelor sau a gătitului, utilizarea aragazului pentru a încălzi apartamentul. În consecință, vaporii de apă se vor condensa și vor cauza următoarele degradări: înflorirea lavabilei și a gletului, deteriorarea cordonului de silicon, a baghetei sau a chederului de la ferestre, deteriorarea plintei și a parchetului în zona geamurilor, apariția mucegaiului. Sănătatea locatarilor dintr-o astfel de locuință este amenințată, cauzând afecțiuni ale aparatului respirator și alergii grave.
Sperăm ca informațiile noastre să îți fie de folos și să ai parte de un cămin cât mai călduros și primitor în acest anotimp.

Grup

IMMO LILA SRL

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, str. Ioan Popasu 15, Biroul 5A, Bl. C14, Ap. 50 și punct de lucru în municipiul Brașov, str. Zaharia Stancu nr. 8B, jud. Brașov, cu nr. de ordine în Registrul Comerțului J8/2159/2017 și CUI 37998040, cont bancar IBAN nr: RO04 BSEA 0110 0000 0062 6149, deschis la Credit Agricole Bank

Immo Lodgia S.R.L

societate de drept roman, cu sediul social în municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 2, județ Brașov, România, inregistrata sub cod fiscal RO 35259556, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.: J8/1924/23.11.2015, având contul nr: RO22 INGB 0000 9999 0547 3352, deschis la banca ING Bank

Avantgarden Immo-Invest S.R.L.

societate de drept roman, cu sediul social in municipiul Brașov, strada Zaharia Stancu, nr. 6, bloc Euforia, parter, Spațiul Comercial 5, județ Brașov, România, având cod unic de înregistrare RO 31570460, înregistrată la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov sub nr. J08/679/2013, cont bancar IBAN nr: RO72 BSEA 0110 0000 0134 9806, deschis la Credit Agricole Bank